Päikesekiirgus ohustab nahka

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilvede vahelt kumav päike.
Pilvede vahelt kumav päike. Foto: SCANPIX

Terviseamet hoiatab, et päikese käes olijaid ohustab peale kuuma tugev päikesekiirgus, mille eest tuleks end kindlasti sobivate toodetega kaitsta.

Päikesest tulenev UVB-kiirgus põhjustab päikesepõletust ja UVA-kiirgus naha enneaegset vananemist ning immuunsüsteemi probleeme.

Kuna mõlemad kiirgused tõstavad nahavähki haigestumise riski, tuleb enne päikese kätte minekut veenduda, et päikesekaitsetoode pakuks kaitset nii UVA- kui UVB-kiirguse eest, teatas amet.

Tootele märgitud päikesekaitsefaktori saavutamiseks tuleks kanda nahale kaks milligrammi toodet ruutsentimeetri naha ehk 36 grammi täiskasvanud inimese kohta, mis on umbes kuus teelusikatäit.

Tarbijad kasutavad terviseameti andmeil aga paremal juhul vaid poole vajalikust kogusest.

Pärast ujumist ja rätiga kuivatamist tuleb kaitse säilitamiseks kanda nahale uuesti sama kogus kaitsekreemi. Seejuures on oluline meeles pidada, et isegi kõige kõrgema päikesekaitsefaktoriga tooted ei taga täielikku kaitset UV-kiirguse eest.

Päikesekaitsetooted pakuvad küll õigel kasutamisel kaitset nahavähi vastu, kuid peale selle tuleks vältida pikaajalist päikese käes olekut (iseäranis keskpäeval), kanda mütsi ja päikeseprille.

Kuna beebide ja väikelaste nahk on päikese suhtes eriti vastuvõtlik, ei tohiks neid keskpäeval intensiivse päikese kätte viia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles