Metsaomanikud mässavad jahiseaduse vastu

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti erametsaliidu (EEML) algatatud aktsiooniga keelustada kuuks ajaks jahipidamine on liitunud sajad metsaomanikud, kellele kokku kuulub üle 120 000 hektari maad.

Hoiatusaktsiooni sisuks on maaomanike soov keelata oma kinnistutel jahipidamine selle aasta septembris eesmärgiga muuta kehtivat jahiseadust selliselt, et jahipiirkonna moodustamise õigus kuuluks edaspidi maaomanikule.

EEML leiab nimelt, et jahindust saab korraldada ainult koostöös maaomanikega, sest just nemad kannavad vastutust loodusrikkuste säilimise eest ja teevad majandamisel kulutusi.

„Eesti on Euroopas üks ainulaadseid riike, kus maaomanikul puudub jahiõigus endale kuuluval maal. EEML soovib, et uuendatud jahiseadus arvestaks senisest enam maaomanike põhiseaduslike õigustega. Hoiatusaktsiooniga on juba liitunud üllatavalt palju maaomanikke ning kaasa pole tulnud üksnes metsa-, vaid ka põllumaa omanikud,“ märkis EEMLi tegevjuht Ants Varblane.

Kui palju Pärnu maakonnas aktsiooniga liitunuid on, Varblane öelda ei osanud, selgitades, et liidul pole kavas piirkonniti kokkuvõtteid teha. Andmed edastab liit augustis keskkonnaametile, mis hakkab jahipiirkondi keelustamisest teavitama.

Varblase sõnutsi paneb metsaseadus omanikule kohustuse metsa heaperemehelikult majandada. Elurikkust säilitades ja igaüheõigust austades pakub metsaomanik avalikke hüvesid, millega kaasnevad kulutused.

“Praegune jahiseadus ei sunni jahimehi maaomanikuga arvestama, kui ulukid metsaomaniku tehtud töö või põllumehe saagi hävitavad. Maaomanikul tuleb korvata seegi kahju, kui jahi käigus vili maha sõidetakse või teed lõhutakse.”

Varblase ütlust mööda on Pärnumaa metsaomanike seltsi esimees Eerik Philips pidanud aktsiooni nõudmisi liialt tagasihoidlikeks.

“Philipsi meelest ei anna ühe kuu pikkune keeluaeg tulemust. Liit on aga jäänud seisukohale, et aktsiooni eesmärk on saavutada muudatused seaduses, mitte jahipidamist päris ära keelata. Eestlase rahuliku meelega ei sobi äärmuslikud võtted,” arvas Varblane.

Philips kinnitas oma kriitikat EEMLi korraldatava aktsiooni aadressil, märkides, et ühekuine keeluaeg on poolik ja sellest ei piisa. “Sellisena pole aktsioon tõsiselt võetav jahimeestele ega ministeeriumidele,” arvas Philips. Lisades, et mõttekaaslasi, kes sooviksid jahipidamise keelustada ajani, kui võetakse vastu uus jahiseadus, jagub tal nii kodumaakonnas kui mujal Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles