Sinine nädal pakub noortele mitmekülgset tegevust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsulaagri noored õpetaja Rene Köstri töötoas dancehall’i liigutusi proovimas.
Tantsulaagri noored õpetaja Rene Köstri töötoas dancehall’i liigutusi proovimas. Foto: Ardi Truija

Pärnus kestab pühapäevani UNICEFi sinine nädal, mille eesmärk on pöörata linnas tähelepanu laste ja noorte ajaveetmisvõimalustele.

Linnas toimub palju üritusi ja töötubasid, kus noored saavad mõnusalt aega veeta ja ühtlasi midagi uut õppida.

Töötubades saab katsetada kõikvõimalikke käsitöötehnikaid, valmistatakse nukke, klaasehteid, punutakse patse, tehakse hennamaalinguid, tantsitakse zumba’t ja hiphoppi, pildistatakse ja musitseeritakse.

Plank võõbati siniseks

Teisipäeval värvisid lapsed kunstnik Piret Bergmanni juhendamisel Hommiku ja Malmö tänava nurgal planku. Väikesed kunstnikud maalisid ennastunustavalt helesinisele taustale lilli, päikest, puid ja muud lastepärast.

Et sinine nädal toimub paralleelselt rahvusvahelise koorifestivaliga “Europa Cantat junior”, osaleb töötubades palju laululapsi. Planguvõõpamisel said näpud värviseks lastekoori lauljad Hispaaniast ja Tabasalust.

“Päevad on tihedad, kogu aeg käime proovides,” rääkisid Liisi ja Kirke lilli maalides. “Oleme jõudnud osaleda puutöö töötoas ja käia rannas, esineme oma kooriga ka laupäevasel lõppkontserdil.” Planguvärvimine jätkub tänagi.

Steineri aias teatrikunsti töötoas olid mudilaskoori Mariel lapsed ametis papist kalade meisterdamisega. Pärnu Kunstide maja õpetaja Tiina Tõnismäe juhendamisel valmivad rekvisiidid etenduse jaoks, kus kaasa löövad nii Rein Laose teatristuudio õpilased kui töötubades osalejad.

“Meie töötubades on tegevuses kolme koori lapsed,” seletas Tõnismäe. “Iga laps saab lavastuses osaleda, kes massistseenides, kes suuremas rollis.”

Lavastust “Seiklus Salamandril ehk Morten Viksi uskumatud juhtumised lollide laevas” mängitakse täna ja homme Steineri aias, järgneb rongkäik Rannaparki.

Laagris tutvutakse eri tantsustiilidega

Pärnus pühapäevast laupäevani toimuva linnalaagri Beat Geek raames õpivad laagrilised selgeks eri tantsustiilidest kokku pandud kava, kella kahestes töötubades võivad tantsustiile proovida teisedki huvilised.

Sinise nädala raames toimuv tantsulaager näeb ilmavalgust esimest korda, ehkki analoogseid laagreid, kus töötubades õpitule järgneb etendus, on Pärnus tehtud varemgi.

Tantsulaagri raames toimub iga päev kaks töötuba. “Kella kahesed töötoad on avalikud, neist võivad kõik osa võtta. Kell neli on tantsulaagri trennid,” räägib ürituse korraldaja Lembe Lemmiksoo ja kutsub huvilisi tantsima.

Avalikud töötoad on tavaliselt rahvarohked ja tänu koorifestivali noorte osavõtule rahvusvahelised. “Esmaspäeval oli meil palju hispaanlasi,” meenutab Lemmiksoo.

Tantsulaagris osalejaid, kes esinemiseks valmistuvad, on laagris kokku viisteist. “Enamik neist on Gabriele moe- ja tantsukooli õpilased, kuid on mõni uuski,” räägib Lemmiksoo, kes lootis küll suuremat osavõttu, kuid mõistab, et suvi on lastel tegevusrohke.

Lemmiksoo leiab, et tantsulaagri toimumine sinise nädala raames on õnnestunud idee. “Nii saavad tantsijad muudest üritustestki osa võtta,” lausub Lemmiksoo. Peale selle toob Lemmiksoo laagri plussidena välja head ja professionaalsed treenerid. Talvel on tema sõnade järgi külalistreenereid hoopis raskem Pärnu meelitada, seda enam, et hiphopi ja dancehall’i töötube vedavad Carmel ja Rene Köster tulid Pärnu hoopis Rootsist.

Kui hiphoptantsu õpetatakse nii Pärnus kui kogu Eestis üsna mitmes tantsustuudios ja selle vastu tunnevad noored suurt huvi, on dancehall Eestis veel vähe levinud. Rene Köstrile meeldib dancehall’i juures muusika, see, et liikumine on vaba ja tants üldiselt lõbus. Jamaica rütmid nõuavad kinnisemalt eestlaselt küll avatud meelt ja julgust liikuda, kuid eestlane saab treenerite jutu järgi sellega hakkama.

“Eks ta alguses ole veidi harjumatu,” tõdeb Rene. Kui aga julgus kokku võtta, annab dancehall tantsijale paraja koguse energiat. “Õpid oma keha tundma: kuidas ja mis suundades su keha saab liikuda,” räägib Rene, kes on õpetanud Prodance’is Tallinnas ja kavatseb siirduda Londonisse karjääri tegema.

Laagris osalevatel Gabriele tantsijatel Lisanna Jürisool (12) ja Maiken Palmil (12) on juba viieaastane tantsukogemus. Lisannale meeldib kõige rohkem sõutants, samal ajal kui Maiken peab oma stiiliks hiphoppi. Ka ülejäänud suvevaheaeg on Sütevaka tüdrukutel sisustatud laagritega. Laagritest vaba aja veedavad nad rannas ja sõprade seltsis.

Treenerite kokkupandud kava saab vaatama minna laupäeval.

Muusikat ja meisterdamist

Kuni reedeni saab sinise nädala raames veel kuulata muinasjutte villa Artise õunaaias, pühapäevani näidatakse uue kunsti muuseumis noortefilme, ehitatakse rannas liivaskulptuure ning Rannapargi noortetelgis pakub meelelahutust ja töötubades osalemist Pärnu noorte vabaajakeskus. Igal õhtul toimuvad noortetelgis kontserdid.

Ürituste täpne kava asub sinise nädala kodulehel.

Sinine nädal lõpeb pühapäeval Rannapargis lastehommikuga “Leiutajate päev”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles