Otsingukoerad leidsid metsa eksinud alajahtunud eaka naise

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsa eksinud inimene peaks eelkõige säilitama rahu. Foto on illustreeriv.
Metsa eksinud inimene peaks eelkõige säilitama rahu. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Otsingukoerad leidsid täna varahommikul Pärnumaal Halinga vallas Enge külas kadunud 68aastase seenelise, kes eksles metsas laupäevast.

Politsei teatel anti neile eile teada, et Pärnumaal Halinga vallas Enge külas on kadunud 68aastane naine, kes läks korilusretkele juba laupäeval.

Lääne prefektuuri pressiesindaja sõnutsi otsisid metsa jäänud naist laupäeval kohalikud. Et otsingud tulemusi ei andnud, teatati seenelise kadumisest eile politseile.

Kadunud seenelist asusid peale politsei otsima appi palutud Harjumaa vabatahtlik reservpäästerühm koos koertega.

Otsingud kestsid öö läbi ja neljajalgsete otsijate abiga leiti naine täna varahommikul kella 6 paiku.

Naisel polnud kaasas mobiiltelefoni. Et ta kannatas leidmise ajal alajahtumise all, anti ta üle meedikutele.

Lääne prefektuuri pressiesindaja andmete kohaselt on tänavu marja- ja seenekorjamise perioodil metsa eksinud Eestis ligi 50 inimest, Lääne prefektuuri teeninduspiirkonnas on eksimisjuhtumeid olnud 20 korral.

Politsei soovitab seenele või marjule minnes tuletada meelde reeglid, mida metsas olles järgida.

Metsa minnes

Metsa minnes arvestage ilmastikutingimustega: võtke metsaminek ette päikesepaistelise ilmaga, et paremini orienteeruda. Soovitav on metsa minna ennelõunal, et metsaskäik jääks valgele ajale.

Tutvuge piirkonnaga, kuhu lähete. Võimalusel kasutage tänapäevaseid mobiiltelefonidesse allalaetavaid GPSi võimalusi. Ärge minge metsa üksinda, vaid kaaslastega. Metsas olge üksteisest nägemis- või kuuldekaugusel. Kindlasti peaks oma sihtpunktist ja ligikaudsest tagasijõudmise ajast teavitama koduseid.

Riietuge erksavärviliselt ja ilmastikukindlalt. Tumedate rõivaste peal kandke neoonvesti. Nii olete üksteisele ja vajadusel otsijatele nähtavad.

Soovitav on metsa kaasa võtta vile, millega saab endast märku anda, sest see kostab inimhäälest kaugemale. Pimedamaks ajaks võiks kaasas olla taskulamp. Samuti tuletegemisvahendid, et vajadusel kas enda soojendamiseks või märguandmiseks lõket teha, kuid siin tuleb arvestada tuleohutusnõuetega.

Enne metsaminekut kontrollige, kas teie mobiiltelefoni aku on laetud, või võtke kaasa laetud varuaku. Pange taskusse energiat andvaid suupisteid ja võtke ühes midagi janu kustutamiseks. Ärge unustage oma igapäevaseid tarvitatavaid ravimeid - ärge tehke seda viga, et unustate või ei võta neid teadlikult kaasa.

Metsas olles

Metsas peatuge aeg-ajalt ja tutvuge ümbrusega. Jätke meelde olulised märgid, nagu kuivanud puu, lagunenud maja, sipelgapesa. Selge ilmaga on suur abimees päike, mille järgi oma liikumissuunda kontrollida. Kuid kindlasti peab arvestama, et metsast väljatuleku ajaks on päikese asukoht muutunud.

Kindlam on metsas panna paika mingi orientiir, mille järgi liikuda, olgu see tee, raielank, kiviaed või kraav. Tähtis on, et suudaksite metsast väljuda.

Eksinud inimene peaks eelkõige säilitama rahu. Kuulake ümbruskonna hääli: koduloomi, sõidukeid. Sellised hääled annavad märku, et läheduses on inimesi, kes õiget suunda kätte juhatada aitavad.

Kui õiget suunda ei leia, helistage numbril 110 või 112 ja kuulake edasisi nõuandeid. Elektroonilise side seadus annab võimaluse positsioneerida hättasattunud isiku asukohta, kui too võtab ühendust hädaabinumbritel. Praegu saame seda teha EMT ja Elisa operaatorvõrgus töötavate telefonide puhul.

Positsioneerimine annab politseile võimaluse otsinguteks kasutatavaid ressursse kokku hoida ja inimesele õige suuna kätte juhatada. Oma metsaeksimisest on oluline teavitada kiiresti, et otsingutesse saaks kaasata eri masinaid ja meeskondi. Hea, kui teid on võimalik abistada valgel ajal, kui otsimine on lihtsam.

Kui eksinu kuuleb politseiauto sireeni või näeb pimedal ajal valgusallikat, on soovitav selles suunas liikuda. Kindlasti jõuate teele või metsasihile, kust lõpuks abi saate.

Tee või metsasihi leidmisel liikuge sellel edasi, selle asemel et minna tagasi või üle tee metsa. Paljud eksinud ei kulge metsasihte pidi, vaid hakkavad otsima otseteed sihtmärgini, minnes selleks metsa tagasi ja jätkates ekslemist.

Kui kuulete ahelikus inimeste hääli, tehke ennast nähtavaks ja kuuldavaks. Selleks annavadki hea võimaluse neoonvest ja vile, pimedal ajal taskulamp.

Otsinguteks kasutatakse spetsiaalseid otsingukoeri, kes annavad inimese leidmisest teada haukudes. Koertega kohtudes tuleb jääda rahulikuks, mitte neid endast eemale peletada. Helikopteriga otsingu korral üritage leida lagedam koht ja tehke ennast või oma asukoht võimalikult nähtavaks.

Muutke oma metsaskäik targaks, ohutuks ja meeldivaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles