Soomlanna käivitab Härmas täikat

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Härma kaubahoovi vast remonditud ruumides alustab peagi tegevust Tänapäeva Täika, mille 90 müügiletti ootavad kaubaga täitmist. Täika juhataja Ritva Koskimaa kutsub pärnakaid siia üleliigsetest asjadest vabanema.
Härma kaubahoovi vast remonditud ruumides alustab peagi tegevust Tänapäeva Täika, mille 90 müügiletti ootavad kaubaga täitmist. Täika juhataja Ritva Koskimaa kutsub pärnakaid siia üleliigsetest asjadest vabanema. Foto: Urmas Luik

Osaühingu Tänapäeva Täika juhataja Ritva Koskimaa eestvõttel alustab järgmise nädala alguses Pärnus Härma kaubahoovis tegevust täiturg, kuhu igaüks võib asju müüki anda.

Soomes kutsekoolis õpetajana töötanud, ent mõne aasta eest Pärnusse kolinud Ritva Koskimaa teada ei tegutse kusagil Eestis püsivalt täikat. “Toimub küll laatasid ja turge, aga kirbuturu põhimõttel toimivaid täikasid ei ole,” sõnas Koskimaa, kelle kaasmaalaste seas on täiturud väga armastatud kauplemiskohad.

Soomes leiab vanakraamiturge pea igast asulast, sest kasutuseta seisvate asjade müüki viimine on põhjanaabrite hulgas populaarne. Koskimaa rääkis, et kui temal tekkis mõte luua Pärnussegi säärane müügikoht, arvanud pärnakatest tuttavad, et eestlased on oma träni täikale viimiseks liialt uhked.

Naine kostis kahtlejatele vastuseks, et ega inimesed peagi päevavalges oma asju täikale tooma. “Tulevad ja toovad õhtuhämaruses,” pakkus Koskimaa.

Mis üle, see müüki

Küll on Koskimaa rahvuskaaslased, kes Pärnus elavad, rõõmustanud, et lõpuks ometi tuleb Pärnusse täiturg. Nimelt on soomlastel kombeks kinnisvara müües, elupaika vahetades või laste kasvades unarusse jäänud kila-kolast vabaneda. Iseäranis palju harrastavad seda eakamad, kes üksi jäädes väiksemale pinnale kolivad ja endise kodu enne müüki panekut asjadest tühjaks müüvad.

“Hiljuti lahkus mu abikaasa, vanemad surid mõne aasta eest ning neist jäi maha majatäis asju, millega minul pole midagi peale hakata. Minusuguseid on palju ja see, mida mina enam ei vaja, on võib-olla tarvilik kellelegi teisele,” leidis Koskimaa.

Oma tegutsemispõhimõttelt meenutab täika komisjonipoodi, ainus erinevus on, et täiturg ainult müüb toodud kaupa ega lisa toodule mingit vahendustasu.

Inimesed saavad Tänapäeva Täikalt rentida kuueks päevaks müügilaua. Koha reserveerimisel antakse kauba omanikule esemete sildistamiseks 100 Tänapäeva Täika hinnalipikut.

Kõigi müüdud esemete hinnasildid tagastatakse omanikule müüginädala lõpus koos väljamaksega. “Kui müüginädal lõpeb ja inimene ei soovi oma asju enam müügis hoida, tuleb ta kaubale järele. Äramüüdud esemete hinnalipikute põhjal maksame talle raha välja,” selgitas Koskimaa.

Niisiis teenib täika oma tulu müügipinna rendist, inimeste kanda jääb kauba toomine-viimine ja ülespanek.

Võib niisama ära anda

Rõivaste ja jalanõude kõrval võib vanakraamiturule tuua kõike, mis majapidamises üle jääb: nõusid, tööriistu, raamatuid, mänguasju, kodutehnikat, lastekärusid ja -vankreid, sporditarvikuid, plaate, mööblit. Vastu ei võeta alkoholi, tubakatooteid, narkootilisi aineid, relvi, ravimeid ega toidutooteid. Suuremate esemete tarvis on 500ruutmeetrisesse müügisaali jäetud vaba pinda. Väärtesemete tarvis tuleb saali lukustatud klaasvitriin, kus samuti saab müügikohta rentida.

Kauba väljanägemise ega kvaliteedi suhtes täika mingeid tingimusi ei sea. “Igaüks peab ise mõtlema, kas müügipinna nädalarendi eest tasub prügi tuua. Võib-olla tuleb leping jäätmevedajaga odavam,” naeris Koskimaa.

Kuigi nüüdsel ajal käib vilgas ost-müük interneti vahendusel, ei pruugi see meetod kõigile sobida. “Osa inimesi tahab oma käega järele katsuda ja vahetult silmaga üle vaadata, enne kui ostab. Kõik ei viitsi ka müügitööga tegelda,” teadis Koskimaa.

Kes tahab niisama endale tarbetust kraamist vabaneda, võib Tänapäeva Täikasse asjad tasuta ära anda. Mõistagi peavad esemed olema puhtad, terved, korralikud.

Tänapäeva Täikaga samas saalis hakkab tegutsema kohvik ja eraldi tuleb väike õmblustuba, kus ühes Koskimaaga asub tööle kuus inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles