Gaddafi maeti eile koidikul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diktaator Gaddafi läks, probleemid jäid.
Diktaator Gaddafi läks, probleemid jäid. Foto: Reuters

Telekanal Al Jazeera teatas viitega allikale Liibüa rahvuslikus üleminekunõukogus, et eile koidikul maeti Liibüa kukutatud diktaator Muammar al-Gaddafi salajasse kohta.

 Eelmisel neljapäeval tapetud Gaddafi matmine viibis siserühmituste erimeelsuste tõttu matmispaiga üle. Plaan oli matta ta inimtühja kõrbe.

Üleminekunõukogu juhid soovisid matta 42 aastat võimul olnud Gaddafi salajasse paika, et see ei muutuks tema toetajate pühamuks. Eksdiktaatori hõim on palunud surnukeha matmiseks endale välja anda.

Oma testamendis avaldas Gaddafi soovi, et ta maetaks sünnilinna Surti, kust põgenemisel ta segastel asjaoludel tapeti.

Võimud lõpetasid esmaspäeval Gaddafi, tema poja Motassimi ja endise armeejuhi surnukeha avaliku väljapaneku riigi suuruselt kolmanda linna Misrata köögiviljaturu külmkambris, kus tuhanded liibüalased käisid oma silmaga veendumas, et diktaator on tõepoolest surnud.

”Ta maetakse homme lihtsal matusetalitusel, millel osalevad ka ðeigid. Seda tehakse salajases kohas avakõrbes,” rääkis ametnik telefonitsi. Tema sõnutsi on Gaddafi laip sedavõrd lagunenud, et see ”enam kauem vastu ei pea”.

Liibüa komisjon hakkab uurima kukutatud diktaatori Muammar al-Gaddafi vastuolulist surma, ütles üleeile riigi ajutine juht Mustafa Abdel Jalil.

Abdel Jalili väitel ”tahtsid kõik liibüalased mõista Gaddafi üle tema tegude eest kohut”.

”Osa inimesi tahtis tema üle kohtupidamist, et pikendada kergendustunnet tema languse üle,” ütles rahvusliku üleminekunõukogu juht. ”Vabad liibüalased soovisid, et Gaddafi jääks võimalikult kauaks vanglasse ja et talle saaks osaks suur alandus.”

NTC juhid, teiste seas Abdel Jalil, ütlevad, et Gaddafi sai surma oma toetajate ja uue režiimi võitlejate risttules varsti pärast tabamist. ”Gaddafi kiire surm oli tema toetajate huvides,” lausus Abdel Jalil.

Rahvusvaheline inimõigusteorganisatsioon Amnesty International on nõudnud Liibüa üleminekuvõimult juurdlust ja selgitusi teadete kohta, et Gaddafi-vastased mässulised on ilma kohtupidamiseta hukanud hulga endise diktaatori poolehoidjaid. Teateid kummagi poole kuritegudest on tulnud varemgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles