Kodutud asustasid südalinna vabaõhuhotelli

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu südalinnas Pühavaimu ja Lõuna tänava nurgal on pikemat aega olnud avatud küsitav isetekkeline öömaja.
Pärnu südalinnas Pühavaimu ja Lõuna tänava nurgal on pikemat aega olnud avatud küsitav isetekkeline öömaja. Foto: Silvia Paluoja

Pärnu südalinnas otse kahe kooli, Sütevaka humanitaargümnaasiumi ja Vanalinna põhikooli naabruses ja kunagise linnapea Oskar Brackmanni nimelise pargi lähedal on juba pikemat aega avatud vabaõhuhotell, mille elanike toimingud on samuti avalikud.

Pühavaimu ja Lõuna tänava nurgal maalilise seina varjus ennast sisseseadnute arv varieerub ühest kolmeni ja nende isetegevuslik öömaja lõpetab ilmselt tegevuse, kui õhutemperatuur kukub alla taluvuse piiri. Seni aga kestab ühelt poolt kurb, teisalt inimlikult kaastunnet tekitav argipäev.

“Pärnu linnavalitsus pakub soovijatele varjupaika, kuid kedagi ei saa sundida seal ööbima,” möönis linnavalitsuse avalik suhtleja Teet Roosaar. “Osa inimesi eelistab reeglitele “vabadust”, mille hulka kuulub piiramatu alkoholitarbimine ja teistsugune eluviis ning külmade saabudes võetakse kas linna pakutav peavari vastu või minnakse kodukohta tagasi.”

Teisisõnu: igaüks võib linna avalikus ruumis olla seal, kus ta soovib. Linnavalitsuse sotsiaalosakonna töötajad ja politseinikud võivad neid küll veenda teistsuguse eluviisi kasulikkuses, kuid kuni nad avalikku korda ei riku, ei saa selliseid inimesi vägisi kusagile viia.

“Kui möödujaid häirib, et Maserati taga magab purjakil peoseltskond või mõne varjualuse all ööbivad kodutud, võib ta helistada politseisse, sest politseil on õigus alustada väärteomenetlust. Masarati taga magajatele võib see mõjuda, asotsiaalse eluviisiga tegelastele tõenäoliselt mitte,” arutles Roosaar, pidades silmas Itaalia luksusautode tootja Maseratit, mille toote taga Weekendi ajal peolised Munamäel väsimust välja puhkasid.

Aga on veel üks variant: kinnistuomaniku sekkumine. Kui omanikule ei meeldi, et tema kinnistul magatakse, saab ta piirata kinnistule juurdepääsu või helistada politseisse palvega viia omavolilised sissetungijad oma maalt ära.

“Vaatepilt on häiriv meilegi, kuid politsei ja kinnistuomaniku abita me sellest kohast jagu saada ei suuda,” tõdes Roosaar, kes vaatab probleemile Pärnu linnavalitsuse ametnike kõrguselt.

Pinnuks silmas koht käidava tänava ääres modernse koolimaja vastas jäi ilmselt arvukate suveturistide kaameratesse. Aga Pärnu pole ju Pariis, kus kodutud ennast Seine’i jõe sildade varjus õhtul kerra tõmbavad?

“Ükskõik, kas koolimaja läheduses või kaugemal, neid inimesi tuleks aidata, sest ühtepidi ei sobi selline koht ja teistpidi on neist inimlikult kahju,” arvas Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi direktor Andres Laanemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles