Prokuratuur süüdistab Pärnu volikogu liiget linnapealt altkäemaksu küsimise katses (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ­linnavolikogu liige Ago ­Kalmer on veendunud, et tema pole seadusega pahuksisse sattunud.
Pärnu ­linnavolikogu liige Ago ­Kalmer on veendunud, et tema pole seadusega pahuksisse sattunud. Foto: Mailiis Ollino

Lääne ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistab Pärnu linnavolikogu liiget Ago Kalmerit altkäemaksu küsimise katses. Süüdistuse järgi nõudis Kalmer tänavu jaanuaris Pärnu linnapealt Romek Kosenkraniuselt vastutasuks toetuse eest volikogus 72 000 euro maksmist linna rahast ja ähvardas keeldumise korral hakata koalitsiooni vastu töötama. Kuritegu jäi lõpule viimata, sest meer ei nõustunud sellise tehinguga.

„Nõudmise taust on aastatepikkune vaidlus Kalmeri ainuomandis ettevõtte Parem Kallas ja Pärnu linnavalitsuse vahel: linn on nõus tasuma osaühingule Rääma krundi eest üht omandamishinda, kuid Kalmer nõuab ligikaudu kolm korda suuremat summat. Vaidluse lahendamist Kalmerile kuuluva osaühingu kasuks ja altkäemaksuna 72 000 euro või selle väärtuses linna kinnisvara üleandmist osaühingule Kalmer linnapealt nõudiski, ähvardades keeldumise korral kasutada positsiooni koalitsioonierakonda kuuluva volikogu liikmena,“ selgitas prokurör Küllike Kask.

„Läbirääkimiste pidamine pole mõistagi keelatud, kuid päris kindlasti ei tohi kasutada isiklike ärihuvide elluviimiseks volikogu liikme positsiooni,“ rõhutas prokurör.

Kalmeri sõnutsi võib temale esitatud süüdistused võtta kokku märksõnaga "valimised".

„Mida lähemal valimistele, seda arusaamatumaid süüdistusi võib oodata,” põhjendas Kalmer. „Teisiti kui järjekordse ja pastakast välja imetud süüdistusega, soovitakse mõjutada minu kandideerimist märtsis toimuvatel valimistel.”

Kalmeri sõnutsi on kohtud 18 aasta jooksul kuuel korral tunnistanud Pärnu linnavalitsuse otsused õigusvastasteks ja tühistanud. „Nüüd, kui ringkonnakohus kohe-kohe asja lahendab, võib arvata, et sünnib lõpuks otsus, mis paneb Pärnu linnavalitsuse 18 aasta jooksul seadusvastaste otsustega tekitatud kaasnevat kahju hüvitama. Kellelgi tuleb selle eest vastust anda. Linnavalitsuse järjepidevalt tehtud seadusvastastelt otsustelt tähelepanu ärajuhtimiseks on alustatud minuvastast kampaaniat ja vandenõud,” avaldas ta.

„Mind süüdistatakse linnapealt altkäemaksu küsimise katses. Ma rõhutan: süüdistus seisneb altkäemaksu küsimise katses, mille ma olevat toime pannud, esitades kompromissläbirääkimistel oma kompromissettepaneku. Kui kohtud on seadusest tulenevalt kohustatud vaidlevaid pooli suunama kompromissile ja mina olen kohtu suunistest lähtudes teinud linnapeale ettepaneku lõputuna näiva vaidluse lahendamiseks, siis see ei saa ju olla kuritegu," kommenteeris Kalmer süüdistust. 

"Samamoodi tuleks süüdistus, mille prokuratuur mulle esitas, esitada lasteaedade, koolide ja muude asutuste volikogu liikmeist juhtidele, kes linnapeaga kohtudes soovivad näiteks saada linna kassast raha lasteaia või kooli pikki aastaid läbitilkunud katuse remondiks. Huvitav, kas selliseid läbirääkimisi on ka salaja salvestatud? Kas prokuratuur on analoogseid süüdistusi juba esitanud? Kui ei, siis miks? Arvestades, et järgmise aasta linnaeelarve arutelud on veel ees, tuleks sellega kindlasti arvestada. Tõenäoliselt on prokuratuurilt oodata palju süüdistusi, kui mitte teiste, siis kindlasti nende volikogu liikmete suhtes, kes linnapeaga on probleeme arutanud ja soovinud neid lahendada,” lausus Kalmer.

Kalmer märkis, et kohtumenetlus avalikustab isikud, kes temavastastes rünnakutes on osalised. „Uskuge, ma teen kõik selleks, et neil tuleb vastus anda,” lubas ta.

Kosenkranius ei avaldanud, kuidas Kalmer tema käest väidetavalt altkäemaksu küsis. "Ma ei saa kommentaare anda, olen andnud allkirja, et ma ei avalda seda sisu," lausus Pärnu meer. Kosenkranius täpsustas, et kuna ta on kohtus tunnistaja, saab ta kinnitada vaid fakti, et niisugune asi toimus.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler märkis, et kohalikku omavalitsusse tööle asudes peab inimene selgelt aru saama, miks ta seda teeb. „Töö eesmärk peab olema avaliku elu parem korraldamine ning ausalt ja läbipaistvalt avalike vahendite kasutamine,“ sõnas Ombler.

„Isikliku kasu tagaajamine avalikus sektoris on ebaeetiline ning viib pahatihti õigusrikkumiseni. Hoiame kindlasti edaspidi silma peal omavalitsustes toimuval,“ ütles keskkriminaalpolitsei büroojuht.

Kriminaalmenetlust korraldas keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.

Altkäemaksu süüdistus pole ainus, mille pärast Kalmeril tuleb võtta ette kohtutee. Läinud suvel saatis prokuratuur kohtusse kriminaalasja, milles Kalmerit süüdistatakse arvete võltsimises, võltsitud arvete ­kasutamises ja suures ulatuses omastamises. Kalmeri võimalikku süüd omastamises hakkab kohus vaagima selle aasta lõpus.

Süüdistuse järgi esitas Kalmer aastail 2011–2013 vahendaja kaudu valeandmetega ehk intellektuaalselt võltsitud arveid. Prokuratuuri väitel liigutas Kalmer nii raha ühest endaga seotud ettevõttest teise.

Kalmer peab niisuguseid süüdistusi jaburateks. “Nagu ise ütlesite: liigutasin raha ühest oma ettevõttest teise. No mis seal kuritegelikku saab olla?” lausus Kalmer augustis. “Kui ühest oma taskust panete raha teise ja sealt konstrueeritakse teile kuritegu, on ju asi kummaline?”

Pärnu linnavolikogu esimehe, Kalmeri erakonnakaaslase Andres Metsoja sõnutsi ei tunne tema, et Kalmer oleks püüdnud teda kuidagi suunata, lubades otsused teha tema tegemiste või mittetegemiste põhjal.

"Mõjuvõimuga kauplemine on volikogu kontekstis üldse kummaline, sest juriidiliselt on ju iga volikogu liige oma otsuseid tehes vaba," lisas Metsoja.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles