Puidutöökoja päästnuks punase kuke käest lüliti (1)

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno Adler vaatas tõsise pilguga eile tuleroaks langenud puidutöökoja riismeid.
Arno Adler vaatas tõsise pilguga eile tuleroaks langenud puidutöökoja riismeid. Foto: Urmas Luik

Eile õhtul kuuldus Lääneranna vallas Õhu külas särinat. Veidi hiljem pääses valla tulelont ja kostis juba eterniidi praksumist. Põlema oli süttinud 100ruutmeetrine puidutöökoda. Inimesed ei saanud tulekahjus viga.

Suviti mere ääres elav peremees Arno Adler oli eile tulnud vahelduseks umbes viis kilomeetrit sisemaa poole. Seal asub tema talvine elamine. Ühtäkki kuulis ta mingisugust särinat, nagu keegi oleks keevitanud. Läinud majast välja, nägi ta puidutöökoja juures särisevat elektrikaablit, mis süütas hoone.

Tule levikut ei õnnestunud takistada ja mees vaatas oma kätega ehitatud töökoja lagunemist pealt. Tulekahju ei saanud oma jõududega kustutada, kuna polnud lülitit, millega andnuks hoones elekter välja lülitada. “Tahtsin panna sinna puutöökoja juurde vahelüliti, aga elektrimehed (Elektrilevi, toim) keelasid,” rääkis elektriku haridusega Adler. Niisuguse lahenduse on ta kasutusse võtnud lähedale jäävas kodumajas, kuid sellegi eest on ta riielda saanud.

Ajaks, kui Tõstamaa päästjad kohale jõudsid, oli pool teisest korrusest lausleekides. “Päästjadki ei saanud alguses midagi kustutada, kuna elekter polnud majast välja võetud,” rääkis ta.

Peremees haaras kaablist kaugemalt kinni ja tiris selle ühenduskoha veidi eemale. Seejärel said päästjad kustutama hakata. Elektrik tuli voolu välja lülitama alles poolteist tundi pärast tulekahjust teatamist.

Lisapäästejõudu tuli Pärnu-Jaagupist, Lihulast, peale nende vabatahtlikud Vatlast.

Tules hävis töökoja teine korrus, kus hoiustati puitu. Veekahjustusi said betoonist esimesel korrusel olnud tööpingid. Täna ilmestas tule kõrget kuumust hoone kõrval seisnud alumiiniumist automootor, mis oli üles sulanud. Osa teisest korrusest, mida kasutati saepuruhoidlana, säilis, kuna saepurumass põles aeglaselt.

Häirekeskus sai põlengust teate kell 18.04. Kustutustööd kestsid 22.28ni. Peremees valvas töökoda veel terve öö ja mõnel korral valas tulepesadele summutamiseks ämbriga vett peale.

Puidutöökoda, mis oli rajatud 1994. aastal, praegu aktiivses kasutuses polnud. Jäänud pensionile, hakkas Adler kutseliseks kaluriks ja töökoja võttis üle tema väimees.

Peremees hindas kahju suuruseks 100 000 eurot. Hoone polnud kindlustatud. Küsimusele, kas puidutöökoda taastatakse, ei osanud Adler vastata, kuna selles tegutses nüüd rohkem noorem generatsioon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles