Värviliste fotodega ID-kaardid jõuavad kasutusse

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uutel kaartidel on senisest erinev kujundus, turvaelemendid ja kiip.
Uutel kaartidel on senisest erinev kujundus, turvaelemendid ja kiip. Foto: Reelika Riimand

Detsembri algusest taotluse esitanud inimestele väljastatakse sel nädalal esimesed uue tootja ID-kaardid. Neil kaartidel on senisest erinevad kujundus, turvaelemendid ja kiip.

Enne detsembri algust esitatud taotluste alusel antakse välja veel senise lepingupartneri toodetud kaarte. Kõik siiani väljastatud dokumendid kehtivad edasi sellel märgitud kehtivusaja lõpuni ja neid ei pea välja vahetama.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) identiteedi ja staatuste büroo nõunik-eksperdi Kaija Kirchi sõnutsi jäävad kahe eri kujundusega kaardid kasutusele viimase vanas formaadis dokumendi aegumiseni 2023. aastal. “Uue kaardi väljastamisega ei muutu taotlustingimused ega väljastamise tähtaeg. Esimeste uute kaartide tootmine on siiani hästi sujunud. Küll tuleb taotlejatel pöörata rohkem tähelepanu dokumendifoto nõuetele, sest uue turvaelemendina kasutame ID-kaardil värvilist fotot. Seetõttu soovitame teha foto PPA teeninduses kohapeal või fotograafi juures,” rääkis Kirch.

Kuna kõnealuse kaardi kiibil on palju uusi tehnilisi nüansse, on e-teenuste ja süsteemide omanikel tulnud süsteeme märkimisväärselt arendada. “Praegune seis on võrreldes paari nädala tagusega palju parem. Enam kasutatavad e-teenused on sellest või järgmisest nädalast valmis uut kaarti toetama, samuti on arendustega valmis suuremate riigiasutuste infosüsteemid,” toonitas riigi infosüsteemi ameti elektroonilise identiteedi valdkonna juht Margus Arm.

Uue ID-kaardi elektrooniliseks kasutamiseks, eeskätt dokumentide digiallkirjastamiseks, tuleb kasutada värskeimat tarkvara. “Täiendatud versioon DigiDoc4 Kliendist tuleb ID-kaardi veebilehelt www.id.ee arvutisse alla laadida ja järgida edasisi juhiseid,” märkis Arm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles