Sindi tähistab ajaloolist sündmust ausamba avamisega

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rahu 90.aastapäeva tähistamine Sindi Gümnaasiumis. Pildil Kaarel Liidaku ja Julius Seljamaa portree.
Tartu rahu 90.aastapäeva tähistamine Sindi Gümnaasiumis. Pildil Kaarel Liidaku ja Julius Seljamaa portree. Foto: Urmas Luik

Sindi linn tähistab Tartu rahu 99. aastapäeva ajaloolise sündmusega, avades gümnaasiumi naabruses ausamba kodulinlasele Julius Friedrich Seljamaale, kes diplomaadina ja valitsuse esindajana oli üks Eesti-Vene rahulepingule allkirja andjaid.

Ausamba avamine ajakirjanikule ja riigitegelasele Julius Friedrich Seljamaale (8. aprillil 1883 Sindis – 17. juunil 1936 Tallinnas) algab laupäeval, 2. veebruaril kell 12. Enne seda tutvustab õpilasteater gümnaasiumi aulas tema elu ja tegevust. Kõnelevad Sindi linna aukodanik ja Seljamaa monumendi mõtte algataja Urmas Saard ja muinsuskaitse seltsi auesimees Trivimi Velliste.

Tähtpäevakõned jätkuvad väljas, kus mälestusmärgi õnnistab Pärnu Eliisabeti koguduse õpetaja, praost Tõnu Taremaa.

Ausamba kujundas ja teostas kiviraidur Ülo Kirt.

Saard rääkis, et ­ettepanek avada Sindis sündinud Seljamaale mälestusmärk ei võtnud kohe vedu, kuid 2015. aastal andis sellele hoogu Sindi ajalooklubi ja algatati üldrahvalik korjandus. Algne mõte oli avada ausammas Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks, nüüd teostub see riigi juubelisündmuste jätkuna. Väga suur panus on Sindi muuseumil ja selle juhatajal Heidi Vellendil.

Haldusreform ja Sindi muutumine Tori valla siseseks linnaks ei tõmmanud plaanile pidurit ja 2018. aasta eelarvesse märgiti Seljamaa büsti avamisega seotud toetus 11 109 eurot. Leader-meetmest saadi tuge 13 800 eurot ja aasta lõpuks oli annetusi tehtud 3391 eurot, sellele lisandub Peterburi eestlaste kogutu.

Soome graniidist alusele paigaldatakse Eesti riigi ajaloo ühe tähttegelase büst vahetult enne monumendi pidulikku avamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles