Pärnu ümbersõidul algas üle Sauga jõe viiva silla ehitus

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevalmistustööd on tehtud ja esmaspäeval algas üle Sauga jõe viiva 70meetrise silla ehitus.
Ettevalmistustööd on tehtud ja esmaspäeval algas üle Sauga jõe viiva 70meetrise silla ehitus. Foto: Ants Liigus

Soe ilm soosib kahe aasta eest ehitustandriks muutunud Pärnu ümbersõidul kestvaid tee-ehitustöid, samuti alustati sel nädalal üle Sauga jõe viiva silla ehitust.

Sellest sügisest jätkab vahepeal seiskunud töid Ehitajate teel ja Tallinna maanteelt Lihula maanteele viival läänepoolsel ühendusteel konsortsium, kuhu kuuluvad Lemminkäinen Eesti AS, AS TREF ja AS Teede REV-2. Täna riigikogus viimasele lugemisele tulev järgmise aasta riigieelarve lubab tööde lõpetamiseks 17,3 miljonit eurot, millest suurem osa tuleb euroliidult.

Ehitajate tee

Ehitajate teele peab tulema 5,8kilomeetrine neljarajaline eraldusribaga teelõik. Sel sügisel on seal jõutud asfaltimistöid teha umbes 9000 ruutmeetril, kuid otse, sirget teed pidi ei saa seal paraku sõita enne tulevat suve.

Kuni ilm lubab, jätkub Ehitajate teel tänavu veel mitu tööd. “Tammiste ristmikul on lõpetamisel ohutussaare ehitus ja liikluskorraldusvahendite paigaldamine ning kui need on paigas, saab liikluse täielikult peale suunata,” rääkis maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu.

Nii hakkavad sel ristmikul peagi liiklust reguleerima valgusfoorid, fooriristmikke tuleb Ehitajate teele veel.

Töömehi jääb teel sõites silma rohkesti. “Ehitajate teel käib liivaluste ehitus, Oja tänava pikendusel muldkeha ja aluste ehitus. Samuti ehitatakse vete ärajuhtimiseks kraave ja drenaažitorustikke. Käimas on ka jalg- ja jalgrattateede muldkehade ja aluste ehitus,” loetles Kasesalu.

Ümbersõidu Lihula maantee poolses otsas valitseb suhteline vaikus, seal on sügisel korrastatud ohutussaari, millele paigaldati ääre- ja parkettkive.

Tallinna maanteelt lennujaama kõrvalt otse Lihula maanteele viiv läänepoolne ühendustee kulgeb üle Sauga jõe. Seetõttu rajatakse 70 meetri pikkune sild, mille tarbeks algas esmaspäeval vaiade puurimine.

“Seni kuni ilm lubab, on plaanis teha võimalikult palju maa-aluseid töid: elekter, side ja torustikud, et järgmisel aastal, kui ilmad soojaks lähevad, saaks alustada teede ehitamisega,” kommenteeris Kasesalu. “Tööde lõpptähtaeg on 2012. aasta oktoober ja seni on ehitajad püsinud graafikus.”

Vargad ei maga

Vahepeal kuudeks seiskunud tee-ehitus on kaasa toonud üksjagu kahju. Kõige teravamalt torkavad need silma pea olematu liiklusega läänepoolsel ühendusteel, kus ringristmikelt on kive varastatud. Samuti on seal eelmise ehitaja paigaldatud elektrikaableid puruks lõigatud ja varastatud. Siin-seal on paigast ära või puruks sõidetud äärekive.

“Mõningates kohtades on muldkehal tekkinud veekahjustusi, täpne maht selgub tööde käigus,” rääkis Kasesalu. “Eelmise ehitaja paigaldatud asfalt on korras ning pealmine asfaldikiht paigaldatakse tervele objektile järgmisel aastal. Eelmise ehitaja rajatud konstruktsioone on pidanud uus töövõtja parandama niipalju, et need vastaksid nõuetele: liivaluseid parandama ja vajadusel välja vahetama, killustikaluseid profileerima ja tihendama, peenraid ehitama ning kraave puhastama.”

Maanteeamet sõlmis algul Pärnu ümbersõidu Ehitajate tee ja läänepoolse ühendustee ehituslepingu 2009. aasta sügisel aktsiaseltsiga Koger & Partnerid ja Läti tee-ehitusfirmaga SIA Binders, kuid tänavu kevadel see leping lõpetati.

Vastavalt esmasele lepingule pidi läänepoolne ühendustee valmima mullu oktoobris ja Ehitajate tee tänavu sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles