Loodusvaatlejad panid maratonil kirja ligemale 150 liiki

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Loodusvaatluste maraton kasutab rahvusvahelist vaatlusformaati BioBlitz, mis tähendab, et konkreetses paigas tuvastatakse kindlal ajavahemikul nii palju looma-, taime- ja seeneliike kui võimalik.
Loodusvaatluste maraton kasutab rahvusvahelist vaatlusformaati BioBlitz, mis tähendab, et konkreetses paigas tuvastatakse kindlal ajavahemikul nii palju looma-, taime- ja seeneliike kui võimalik. Foto: Mailiis Ollino

Juuni keskel toimus teine üleriigiline loodusvaatluste maraton. Huvilised tegid ööpäeva jooksul üle 3500 loodusvaatluse. Pärnu maakonnas märgati vaatluste käigus ligemale 150 liiki.

Pärnus ja linna lähistel silmati 14.–15. juunil koguni üle 100 liigi esindajaid. Matsalu rahvuspargis keskenduti aga sulelistele ja sealses Junior Rangeri laagris osalenud 15 noort said kirja 32 liiki. Kogu riigis märkas üle 500 vaatleja ööpäeva jooksul aga ligikaudu 2000 liiki.

Loodusvaatluste maraton kasutab rahvusvahelist vaatlusformaati BioBlitz, mis tähendab, et konkreetses paigas tuvastatakse kindlal ajavahemikul nii palju looma-, taime- ja seeneliike kui võimalik. Oluline on üles märkida liik, koht ja kuupäev, samuti on hea, kui märgatud liigist tehakse foto või video.

Maratoni käigus panid inimesed registreeritud vaatlusaladel ööpäeva vältel kirja nii palju kohatud liike kui võimalik ning vaatlustulemused sisestati Elurikkuse andmeportaali, kust neid näevad kõik huvilised.

Loodusvaatluste maratoni korraldasid Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed, keskkonnaamet, Eesti looduseuurijate selts ja Linnuvaatleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles