Suitsusaun ja pihlakaviht suvisel rannal jätavad ereda elamuse

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pikla linnumaja peremehe Aivar Merila jutu järgi kulub suitsusauna kütmiseks pea neli-viis tundi.
Pikla linnumaja peremehe Aivar Merila jutu järgi kulub suitsusauna kütmiseks pea neli-viis tundi. Foto: Christin Mäemets

Nüüd, kui ­veebisaate “Väljasõit” meeskond on pool­teise kuuga teinud suveelamuste otsingul Eestile tiiru peale ja põiganud korraks lõunanaabrite poolegi, sai vastu võetud otsus proovida suitsusauna võlusid kodumaakonnas mere ääres.

Suitsusaunu pole Pärnumaal just ülearu palju, kuid mõnel pool neid ikka leidub. Meie valik langes Häädemeeste vallas Piirumi külas romantilisel mererannal asuva sauna kasuks.

​Kuna oli plaan katsetada eri puude okstest valmistatud vihtu ja suitsusauna leilikõlblikuks kütminegi võtab Soome saunaga võrreldes kauem aega, saabusime Piirumisse Pikla linnumajja juba lõuna paiku. Terve hommiku ­ladistanud vihm hakkas järele andma ja aeg-ajalt piilus päikegi pilvede vahelt.

Linnumaja peremees Aivar Merila pajatas oma suitsusauna omamoodi põnevast ajaloost. ­“Algul oli neist saunapalkidest ehitatud filmi “Malev” Lembitu maja. Ja kui võtted, kus ma isegi jogentaganlasena kaasa tegin (Jogentagana oli muinaskihelkond Emajõe põhjakaldal, toim), lõppesid, sai palgid siia toodud ja neile uus elu antud,” selgitas Merila.

Nii saigi Lembitu nime saanud suitsusaun 2005. aastal rannikule püsti pandud.

Ega’s midagi, saunaahju tuli alla ja vihta tegema!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles