Kihnu sarviline tutvustab ennast Manija südames

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Manijal avas Kihnu maalambast kui põlistõust vaimustunud loomaarst Anneli Ärmpalu-Idvand õppekeskuse ja näitas selle muuseuminurgas, kuidas vipsikuga lõnga keritakse.
Manijal avas Kihnu maalambast kui põlistõust vaimustunud loomaarst Anneli Ärmpalu-Idvand õppekeskuse ja näitas selle muuseuminurgas, kuidas vipsikuga lõnga keritakse. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnas Manija saare keskel nosivad rannakarjamaal mitmevärvilise villakasukaga sarvilised – need on Kihnu maalambad, kelle kui põlistõu väärtustamise eest seisab Anneli Ärmpalu-Idvand. Tema kui MTÜ Kihnu Maalamba Kasvatajate Seltsi asutajaliikme ja ühingu presidendi algatusel on laiule püstitatud kultuuripärandi tutvustamiseks maja, omamoodi kompetentsikeskus, mille avamisel osales Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Ehitis tõmbab pilku sellele maalitud kirjade ja punase südamega.

“See ongi meie villakuur, kolmandik hoonest on valmis ja muuseuminurk kõigepealt,” seletab Ärmpalu-Idvand energiliselt uudistajatele, Eesti saarte kogu liikmetele, kellel lõppes saarekeskuses probleemne arutelu riigihalduse ministri Jaak Aabiga. “Kuna mina ei ole projektiinimene, ei ehita maksumaksja raha eest, vaid teen kõike selle eest, mis ma teenin, lähebki aeglaselt.”

Anneli mees Herki Idvand taandub õue, tema koos paari abilisega lõigi üles laiu ehituslaadiga sobiva hoone. Peremees teenib leiba liinipaadiga Mann reisijaid Manija ja Munalaiu vahel vedades. Seepärast otsustas tema naine, Tõstamaa ja Tõhela piirkonna volitatud veterinaararst, rajada Kihnu maalamba keskuse Pärnu linna, kuhu 43 elanikuga saar halduspiiride ümberkorraldamise järel jääb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles