Kriisis raudteele pandi Eestis nurgakivi (1)

PP
Copy
Illustratiivne vaade tulevasest Rail Balticu raudteest.
Illustratiivne vaade tulevasest Rail Balticu raudteest. Foto: www.railbaltic.info

Kuigi Rail Balticu projekti koordineerimiseks loodud RB Rail ASi töötajate hinnangul on kiirraudtee ehitamine kehva juhtimise ja huvide konflikti tõttu ohus, pandi raudtee Eesti põhilõigul Saustinõmme viadukti nurgakivi. Rail Baltic Estonia OÜ pressiteate järgi on raudtee-ehitus nüüd alanud.

Majandus- ja taristuministri Taavi Aasa kinnitusel on tähtis projektiga tempokalt edasi liikuda.

“Rail Baltic on Balti riikide läbi aegade kõige suurem ehitusprojekt, mistõttu on iga selline sündmus, kus näeme vahetult projekti edenemist, märgilise tähendusega. Samavõrd oluline on hea riigisisene ja asutuste vaheline koostöö ja usun, et Rail Baltic Estonia, maanteeamet ja ühisettevõte RB Rail suudavad täna kinnitatud koostööd ka järgmistel Rail Balticu objektidel edukalt rakendada,” rääkis Aas.

Vaid mõni päev varem avaldatud RB Raili töötajate avaliku pöördumise järgi ohustavad projekti elluviimist aga ebaefektiivsus, huvide konfliktid ja hooletu suhtumine Euroopa Liidu ja riigi rahasse. Töötajad nõudsid ka, et projekti järelevalve viidaks kõrgemale, peaministrite tasemele.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri nõunik ja RB Raili nõukogu liige Anti Moppel märkis, et nõukogu on töötajate väljatooduga kursis. Praegu käib tema kinnitusel töö, et leida ühisettevõttele juhid, tagada töörahu ja jät­kata tegevust ajagraafiku järgi. “Jõudsalt edasiliikumiseks peab olema järgmistel kuudel ja aastatel põhirõhk projekteerimise lõpetamisel ja ehituse alustamisel. Samuti tuleb tagada, et ELi ja Balti riikide raha oleks kasutatud plaanikohaselt, otstarbekalt ja aegsasti,” ütles Moppel.

Rail Baltic Estonia juht Riia Sillavee loetles nurgakivi panekul järgmisi etappe: “Raudteekoridori põhiprojekteerimine käib, Ülemiste ühisterminali arhitektuurikonkurss on edukalt lõppenud ja käivad läbirääkimised võitjatega ja Pärnu terminali projekteerimine hakkab kohe pihta.”

Saustinõmme viadukt on esimene Rail Baltic Estonia ja maanteeameti koostööprojekt ühenduse rajamisel. Suuremate võrguvaldajatega ehitatakse lähiaastatel välja Rail Balticu ja olemasoleva taristu ristumiskohad. See tähendab muu hulgas maanteeviaduktide ehitust, kõrgepingeliinide ja gaasitorustike ümberpaigutust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles