Mart Laar: Jannseniga tunnen lähedust haiguse kaudu, mis tabas meid mõlemat (6)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy

Pea paarikümnel huvilisel oli Pärnu muuseumis suurepärane võimalus kohtuda ajaloolase Mart Laariga, kes esitles Pärnus oma vastset raamatut “Johann Voldemar Jannsen. Elu ja töö”. Kaks korda Eesti pea­ministri ametit pidanud Laar ütles sissejuhatuseks, et enamasti esitletakse raamatuid kas Tartus või Tallinnas. Jannsenil on Eesti ja Pärnu ajaloos aga selline koht, et temast pajatav teos pidi lugejate ette toodama just siin.

Laar kiitis Jannseni toel Pärnut kui 19. sajandi keskpaiga olulist eestluse tugipunkti. “Jannsen on Pärnu suurmees, keda on materdatud läbi ajaloo, ent Jannsen jäi iseendaks ega olnud juhus, et ta just Pärnus oma tegevusele nii palju aega pühendas. Just Pärnus kuulutas ta esimest korda: “Tervitus Eesti rahvale!”” rääkis Laar.

“19. sajandi keskpaigas oli Pärnu eestluse kõige suurem linnaline keskus. Tallinnas ja Tartus oli eestlasi rohkem, kuid Pärnus oli kõige suurem eestlaste osa ­linnaelanike hulgas. Jannsenit ei saa Pärnult isegi paremal tahtmisel ära võtta. Pärnu on ainus linn, kus on säilinud Jannseni päris tõeline, oma elamine. Just Jannseni kaudu õnnestuks Pärnu senisest tugevamini Eesti kaardile kinnistada,” toonitas Laar.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles