Kahe väikesadama veealal on nüüd piir (1)

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Paatsalu sadamasse sisenesid veesõidukid siiani omal vastutusel.
Paatsalu sadamasse sisenesid veesõidukid siiani omal vastutusel. Foto: Erakogu

Eile esitas majandus- ja taristuminister Taavi Aas valitsusele Lääneranna valla Paatsalu ja Lääne sadama akvatooriumi piiride määramise eelnõu.

Sadamaseadusega peab igal sadamal olema oma veeala ehk akvatoorium, et tagada ohutu laevaliiklus sadamateenuse osutamisel. Samuti peavad avalikus veekogus akvatooriumil olema piirid. 

Paatsalu sadama kapteni Rein Feldi sõnutsi kasutati küla eri otsas asuvaid sadamaid varemgi, ent akvatooriumile sissesõit oli omal vastutusel. Pärast veeala täpsustamist kannab veeteede amet sissesõiduteed ametlikele merekaartidele ja sadam muutub sadamaks.

“Kui põllul on bussipeatus ja teed sinna ei tule, siis sinna buss ju ei käi,” tegi sadamakapten asja puust ja punaseks. “Sadam saab piiridega juurde teenindusmaa.”

Feld vedas kolm–neli aastat väldanud protsessi mõlema kohaliku sadama eest.

Eelnõu määrabki Paatsalu lahte avanevate sadamate akvatooriumi piiripunktide koordinaadid.

Sadamaid kasutavad kohalikud elanikud, harrastuskalamehed, Paatsalu puhkekeskuse külastajad ja Pärnumaa merepääste ühing veesõidukitega, mille kogupikkus on alla 24 meetri. Paatsalu sadam sobib alustele, mille süvis on kuni 1,4 meetrit, seal saab kasutada slippi ja rentida nii aeru- kui mootorpaate. Lääne sadamasse pääsevad kuni meetrise süvisega veesõidukid.

Sadamate akvatooriumi piir on kooskõlastatud veeteede ametiga.

Seadusest tulenevalt peaksid aasta lõpuks piiri saama kõikide sadamate akvatooriumid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles