Politsei soovitab lapsevanematel võsukestega rääkida netiohutusest

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Lapsed veedavad liikumispiirangute tõttu rohkem aega nutiseadmetes, mistõttu politsei soovitab rääkida internetis varitsevatest ohtudest.
Lapsed veedavad liikumispiirangute tõttu rohkem aega nutiseadmetes, mistõttu politsei soovitab rääkida internetis varitsevatest ohtudest. Foto: Arvo Meeks

Politsei tuletab meelde, et liikumispiirangute tõttu kasutavad lapsed praegu rohkem nutiseadmeid. Europoli ning Eesti lastekaitse ja politseinike hinnangul on seeläbi kasvanud oht, et laps langeb internetis pettuste, kiusu, ahistamise või seksuaalse väärkohtlemise ohvriks.

Kurikaelad võivad lastega ühendust võtta paljastava materjali saamiseks või selleks, et leppida kokku kohtumine päriselus pärast piirangute kaotamist. Kõige suurem oht kurjategijatega kokku puutuda varitseb vestlusgruppides, võrgumängudes, sotsiaalmeedias loodud kontaktide või e-posti teel andmepüügikatsete kaudu.

Politsei jälgib kohti, kus kurjategijad võivad tegutseda, kontrollib vihjeid ja uurib põhjalikult iga juhtumit, mis nendeni jõuab.

Vanemana on oluline pidevalt tunda huvi, millega lapsed veebis tegelevad, ja rääkida neile üle netiohutuse põhitõed

  • Võõras jääb võõraks ka internetis! Sõprade nimekirja tuleb lisada ainult neid inimesi, keda päriselus tead.
  • Sead end ohtu, kui jagad veebisuhtluses oma või pereliikmete isiklikke andmeid, nagu näiteks telefoninumber, kodune aadress, harjumused.
  • Enne postitamist mõtle hoolikalt. Kord juba teele saadetut või üles riputatut ei saa enam tagasi võtta.
  • Enne kõnet netituttavaga anna sellest teada pereliikmele. Mõtle hoolega, kellega kõneled, ja mis jääb videos näha.
  • Ära jaga endast pilte, mille avalikuks tulekut sa ei soovi. Kõike, mida oled jaganud, saab salvestada, kopeerida ja edasi jagada. Võimatu on ennustada, kuhu need pildid võivad hiljem sattuda ja kes võib neid kurjasti ära kasutada.
  • Kui midagi juhtub või tundub kahtlane, anna sellest kohe täiskasvanule teada. Mida varem seda teha, seda väiksem on kahju.
  • Kuriteost tuleb kohe teatada politseile numbril 112.
  • Head nõu annavad veebikonstaablid ning lasteabi infotelefon 116 111 ja lasteabi.ee.
Allikas: politsei- ja piirivalveamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles