Video ja galerii ⟩ Kolme riigi sõjamasinate ülelend tekitas suvepealinnas elevust

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy

Täna viibis Eesti õhuruumis Ameerika Ühendriikide õhuväe pommituslennuk B-52, mis pärast koostööharjutust Eesti kaitseväega lendas koos Balti riikide õhuturbehävitajatega formatsioonis üle Tallinna. Pärnakad kuulsid ja nägid võimsaid õhusõidukeid, kui pommituslennuk kahe saatelennukiga üle linna Riia poole lendasid, et seal õppust jätkata.

Õhuväe ülem kolonel Rauno Sirk ütles, et koostöö Ameerika Ühendriikide õhuväega on väga tihe. “Ameeriklased viibivad mitu korda aastas oma lennuüksustega Ämaris ja osalevad nii regionaalsetel kui ka ainult Eestis korraldatavatel õppustel. Tänase koostööharjutusega demonstreeris Ühendriikide õhuvägi oma globaalset ulatust ja kinnitas, et liitlassuhted on neile tähtsad,” lisas kolonel Sirk.

Strateegiline pommitaja B-52 saabus Eestisse Põhja-Dakotast Minoti õhuväebaasist, ühtlasi tangiti lennu ajal õhus. Pommitajat saatsid Eesti õhuruumis Prantsusmaa õhuväe hävitaja Mirage 2000-5 Ämarist ja Suurbritannia Eurofighter Šiauliai lennubaasist Leedust. Tallinna kohalt suunduti harjutust kordama Riia lennujaama ümbrusesse.

Sarnaseid õppusi korraldavad Ameerika Ühendriigid regulaarselt, et hinnata oma valimisolekut ja vajadusel täita enda julgeolekukohustusi. Samuti suurendatakse harjutustega NATO liitlaste treenitust, mis on vajalik kriisidele reageerimiseks kõikjal maailmas.

Pärnus Vallikäärus kella 14.14 ajal lennukeid filminud pärnaka sõnul roomas spetsiifilise müra taustal aeglaselt üle taeva suur lennuk, mis nägi välja nagu strateegiline pommituslennuk. "Ilmselt sai hea vaatluse teha ka Võiste ja Häädemeeste suunal," märkis vaatleja.

B-52 on USA õhuväe suurima pommitaja, mis võeti esimest korda kasutusele juba 1955. aastal. Pidevate uuenduste tulemusel on lennuki praegu kasutuses variant varustatud moodsate mootorite, raadioelektroonika ja relvastusega.

Lennuki relvastusse kuuluvad nii traditsioonilised kui ka juhitavad pommid, miinid ja mitmesugused tiibraketid. Moderniseeritud B-52 varustuse hulka kuulub terve rida nüüdisaegseid elektroonilise sõjapidamise vahendeid.

B-52 suudab kanda kuni 27,5 tonni relvastust ja võib lennata kuni 1047 kilomeetrit tunnis, 15 kilomeetri kõrgusel ja tankimata kuni 16 000 kilomeetrit. Pommitaja suurim kaal õhkutõusmisel on 220 tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles