Vana-Pärnu rannas avastati taas fekaalne reostus (1)

Pärnu Postimees
Copy
Vana-Pärnu randa ei soovitata praegu ujuma minna, sest suplusvee proovidest avastati soole enterokokke lubatust enam.
Vana-Pärnu randa ei soovitata praegu ujuma minna, sest suplusvee proovidest avastati soole enterokokke lubatust enam. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu linnavalitsus soovitab Vana-Pärnu rannas ujuma mitte minna, sest üleeile hommikul võetud suplusveeproovidest avastati soole enterokokke lubatust kolm korda enam.

Soole enterokokid on bakterid, mis elavad inimeste ja loomade soolestikus. Kuna nad võivad elada lühikest aega väliskeskkonnas, on nad head indikaatorid vees fekaalse reostatuse määratlemisel. Mida suurem on soole enterokokkide sisaldus suplusvees, seda suurem tõenäosus, et vees võib olla halbu mikroorganisme.

Soole enterokokkide norm on 100 pesa moodustavat ühikut 100 milliliitris vees. Esmaspäeva hommikul võetud proovi järgi oli neid 320. Teine suplusvee mikrobioloogiline näitaja, soolekepikeste ehk kolibakterite sisaldus jäi normi piiresse: norm on 1000, proov näitas neid 440.

Laupäevase tormiga oli Vana-Pärnu rand üle ujutatud ja terviseameti hinnangul võis mustus karjamaalt kanduda vette. Homme võetakse Vana-Pärnu rannast lisaproov, et näha, kas soole enterokokkide sisaldus on normaliseerunud.

Vana-Pärnu ranna suplusvesi oli must ka 25. juunil. Siis ei ületanud norme mitte soole enterokokid, vaid kolibakterid, mida oli lubatud 1000 asemel 4000. Neli päeva hiljem võetud kordusproov näitas, et kolibakterite arv oli langenud 230ni.

Pärnu linnavalitsuse heakorra peaspetsialisti Piret Unni sõnul ei tulnud reostus tookord karjamaalt, sest vesi ei ulatunud sinnamaani, vaid pigem merelt.

Raeküla, Mai ranna ja keskranna esmaspäevased suplusvee näitajad olid head. Pärnu keskrannas, kus eile heisati ranna keskkonnasõbralikkust ja suplusvee puhtust näitav sinilipp, on vee kvaliteedinäitajad olnud väga head. Proove võetakse seal kahest kohast, Hedoni tagant ja Kuuse tänava pikenduselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles