Põllumajandusloendus hõlmab üle 1300 Pärnumaa majapidamise

Pärnu Postimees
Copy
Pärnumaalt ootab statistikaamet põllumajanduse uuringus osalema ligemale 1380 majapidamist.
Pärnumaalt ootab statistikaamet põllumajanduse uuringus osalema ligemale 1380 majapidamist. Foto: Mailiis Ollino

Septembris algab iga kümne aasta tagant toimuv põllumajandusloendus, mis kestab 15. novembrini. Pärnumaalt ootab statistikaamet uuringus osalema kõige rohkem majapidamisi: umbes 1380. Kogu Eestis hõlmab loendus pea 11 600 majapidamist.

Eelmise, 2010. aasta põllumajandusloenduse andmetel paistis Pärnumaa silma kui Eesti üks suuremaid kasvuhoone köögiviljade ja põllumaa söödakultuuride, samuti veise- ja piimalehmade kasvatajaid. Pärnu maakonnas oli toona 1509 põllumajanduslikku majapidamist, kus püsivalt töötas 3961 inimest.

Saamaks teada, kuidas põllumeestel läheb ja mis on kümne aastaga muutunud, kutsub põllumajandusloenduse projektijuht, statistikaameti juhtanalüütik Eve Valdvee kõiki nimekirja kantud majapidamisi üles loendusel osalema. Nimestikku sattunutele on loenduses osalemine kohustuslik.

Veebi kaudu on kõige lihtsam ja mugavam loendusel osaleda, sest nii saab seda teha endale sobival ajal ja sobivas kohas.

Eve Valdvee

Esmajoones soovitab Valdvee osaleda veebiküsitluses, mis kestab 20. septembrini. “Veebi kaudu on kõige lihtsam ja mugavam loendusel osaleda, sest nii saab seda teha endale sobival ajal ja sobivas kohas,” selgitas ta. Nendega, kes 20. septembriks pole oma andmeid veebis esitanud, võtab 21. septembrist kuni 15. novembrini ühendust telefoniküsitleja.

Loenduse tulemusena saadakse detailne ülevaade olukorrast põllumajanduses. Kõigilt küsitakse põhiandmeid majapidamise juhtimise, maakasutuse ja loomade arvu kohta. Osa andmeid, sealhulgas tööjõu, muu tulutoova tegevuse, loomakasvatushoonete ja sõnnikumajanduse andmed, kogutakse ainult vastavasse valikusse langenud majapidamistelt.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametis (PRIA) kirja pandud maade ja loomade, aga ka maakatastri ja töötamise registri töötajate andmed on küsimustikus eeltäidetud ja neid saab vajadusel täpsustada. “Kui registrites on majapidamise andmed olemas, ootab juba palju korrektseid andmeid ees ja täita tuleb ainult puuduv osa,” ütles Valdvee.

Uuringu nimekirjas on põllumajanduslikud majapidamised  väiketaludest kuni suurettevõteteni. Sellel korral on nimekirjas ligikaudu 1380 Pärnumaa majapidamist.

Põllumajandusloendust korraldatakse ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO, Food and Agriculture Organization) juhtimisel enamikus riikides. Euroopa Liidu riikidele on põllumajandusloenduste korraldamine kohustuslik, sest loenduse andmed on ELi ühise põllumajanduspoliitika alus.

Tulemused avalikustatakse 2021. aastal statistikaameti andmebaasis. Nii saavad ministeeriumid, ELi institutsioonid, teadusasutused ja põllumajandusettevõtjad teada, mis valdkonnad vajavad senisest rohkem tähelepanu ja raha.

Loenduse küsimustiku leiab 1. septembrist aadressilt estat.stat.ee. Veebikeskkonda saab logida ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-IDga.

Põllumajandusloendust kaasrahastab Euroopa Komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles