Peretoetus ja toitjakaotuspension laekub mitmes jaos

Pärnu Postimees
Copy
Sotsiaalkindlustusameti teatel makstakse septembris toetusi vastavalt info liikumise kiirusele.
Sotsiaalkindlustusameti teatel makstakse septembris toetusi vastavalt info liikumise kiirusele. Foto: Dmitri Kotjuh

Sotsiaalkindlustusamet maksab mihklikuus üle 16aastastele koolis käivatele lastele peretoetust ja üle 18aastastele õppijatele toitjakaotuspensioni mitmes osas.

Amet tugineb peretoetuste ja toitjakaotuspensionide väljamaksmisel Eesti hariduse infosüsteemi (EHIS) andmetele. Koolidel on aega teavet süsteemi sisestada 15. septembrini. Seetõttu maksab sotsiaalkindlustusamet (SKA) septembris peretoetust ja toitjakaotuspensioni osale lastele kuu teises pooles.

“SKA töötleb iga õppeaasta alguses umbes 75 000 õppiva lapse andmed, et maksta õppuritele peretoetust ja toitjakaotuspensioni,” selgitas sotsiaalkindlustusameti perehüvitiste teenuse juht Marjana Lazarenkov. “Enamik peretoetusi ja toitjakaotuspensione jõuab septembriski saajateni harjumuspäraselt kuu alguses. Toitjakaotuspensionid maksame välja 4. ja peretoetused 8. kuupäeval.”

Neile, kelle edasiõppimise kohta andmeid amet septembri alguses infosüsteemis ei näe, makstakse toetus välja esimesel võimalusel pärast andmete laekumist. “Hiljemalt 18. septembriks,” täpsustas ameti juht.

Tegemist on iga-aastase septembrikuise makseviivitusega, kuid koolid on tublid ja iga aastaga läheb olukord Lazarenkovi sõnutsi paremaks.

Koolidel on õppurite kohta teave olemas. “Et info SKAsse jõuaks, on meil vaja see saada EHISe kaudu, siis saame hüvitised välja maksta,” lisas Lazarenkov.

Välisriigis õppiva lapse kohta puuduvad EHISes andmed, sestap tuleb SKA-le igal aastal esitada tema koolitõend.

Lapsetoetust makstakse, kuni laps saab 16aastaseks, ja kui ta õpib, siis 19aastaseks saamiseni. Kui laps saab 19 jooksval õppeaastal, makstakse toetust õppeaasta lõpuni.

Õppeaasta alguseks loetakse 1. septembrit ja lõpuks 31. augustit, gümnaasiumi lõpuklassil 30. juunit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles