Tori aukodaniku tiitli pälvis tuntud loodusmees

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Aivar Ruukel.
Aivar Ruukel. Foto: Elmo Riig

Eile tunnustas Tori volikogu valla aukodaniku nimetusega loodusemeest Aivar Ruukelit. Aasta tegija tiitli pälvisid Tori rahvamaja juhataja Argo Juske ja kettagolfiklubi Albatross.

Aivar Ruukel on oma töö ja ühiskondliku tegevusega arendanud Soomaad ja toonud nii rahvuspargile kui kogu Tori piirkonnale tuntust kodu- ja välismaal. Tänu temale teatakse Soomaad ja selle viiendat aastaaega igas Eesti nurgas. Tema eestvõttel hakati rajama laudteid Soomaa rabadesse.

“Varsti panen lipsu ette,” muheles vastne aukodanik, kes tiitlist kuulis eile pärastlõunal, kui üks Tori volikogu liikmeist talle helistas. “See oli ootamatu. Ma kujutan ette, et võiks vanematele inimestele seda (tiitlit) jagada või siis noortele, kui nad on sportlased. Võib-olla ma olengi siis juba vana ...”

Ruukel lubas kindlasti uurida, kes tema sellele tiitlile esitas, et seda inimest tänada. 

Oskuslikult looduse kaitsmise ja turismi ühendanud Ruukelit võib lugeda ökoturismi ideede riikitoojaks, loodusturismi käivitajaks ja edendajaks. Ta on MTÜ Eesti Ökoturismi Ühenduse asutaja-juht ja MTÜ Eesti Maaturismi asutajaliige.

Samuti on Ruukel hoidnud ühepuulootsiku -ehk haabjakultuuri. Tänu temale on säilinud vanade haabjameistrite kogemused, mida nüüd antakse edasi järeltulevatele põlvedele. 

Ruukeli vedamisel on Soomaa kogunud tuntust rahvusvaheliste rahvusparkide hulgas (Eeden, PAN-Parks).

Mullu pälvisid Tori valla aukodaniku tiitli Hans Soll, Silva Mürel ja Ants Tugedam.

Tänavune aasta tegija Argo Juske on aastaid juhatanud Tori rahvamaja ja olnud samas tegev ruumide dekoreerijana. Tema kujundatud ruumid on saanud omamoodi kaubamärgiks kogu Tori valla sündmustel ja koduvallast kaugemalgi. Juske ideid iseloomustavad piiride puudumine, eripärased lahendused ja loovus.

Tänu kujundajasoonele pakatab Argo Juske ideedest, mis loovad üritustele erilise õhustiku.
Tänu kujundajasoonele pakatab Argo Juske ideedest, mis loovad üritustele erilise õhustiku. Foto: Mailiis Ollino/

Juske teene on see, et Toris ei asu rahvamaja ainult vanas magasiaidas, vaid kogu piirkonnas. Olgu see raba, põrgu, park, kirik, muuseum või puukuur. Tänu temale on Pärnumaa rongkäik viimastel tantsu- ja laulupidudel saanud silmatorkavalt omanäoline.

Juske esindab Pärnu maakonda Eesti rahvamajade ühingus, ta on MTÜ Eesti Harrastusteatrite Liidu, MTÜ Eesti Floristi juhatuse, MTÜ Soomaa Turismi juhatuse, Pärnumaa rahvakultuuri keskseltsi ja Eesti evangeelse luterliku kiriku Tori Püha Jüri koguduse juhatuse liige.

Teiseks aasta tegijaks valiti discgolf’i-klubi Albatross, mis kavandas ja ehitas Sindi linna 18 korviga kettagolfiraja. See avati 30. augustil ja asub Sõpruse pargis, raekoja ja tammede pargi vahel.

Kettagolfirada oli Sinti oodatud kaua ja see annab peredele ja sõpruskondadele võimaluse veeta vaba aega värskes õhus kauni looduse keskel.

Juba ongi rada aktiivselt kasutusele võetud ja kiidusõnu pälvinud. Siin on pikad ja korralikud tiialad, rajamärgistused ja kaardid ning tiialade ja korvide vahemaad.

Samuti on rada aidanud luua head mainet vallale.

Aasta tegijateks said möödunud aastal Ralf-Henry Kaas Pärnu jõest laevavraki väljatoomise eest, Meander Kinnisvara OÜ ja Kilingi-Nõmme Majandusühistu Tammiste Coopi rajamise eest ja Jõesuu küla eestvedaja Tiia Kass.

Aasta tegija ja aukodaniku valis ühinenud Tori vald välja teist korda. Tunnustus antakse üle valla aastapäeval, 13. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles