Saada vihje

Lasteaedades ja koolides tuleb lastele pakkuda tervislikumat toitu

Edaspidi on määruses täpselt kirjas, milliseid valmistooteid tohib laste toidulauale panna. Näiteks on selgelt välja toodud, milline võiks olla kiudainete sisaldus leiva- ja saiatoodetes ning kalasisaldus kalapulkades.
Edaspidi on määruses täpselt kirjas, milliseid valmistooteid tohib laste toidulauale panna. Näiteks on selgelt välja toodud, milline võiks olla kiudainete sisaldus leiva- ja saiatoodetes ning kalasisaldus kalapulkades. Foto: Marko Saarm

Sügisel jõustub uus rahvatervishoiu seadus. Uuendusi on lasteasutuste toitlustamise määruseski. Septembrist pööratakse rohkem tähelepanu marjadele, köögiviljadele ja kalale ning vähendatakse soola, lisatud suhkru ja töödeldud toidu osa. 

Sotsiaalministeerium soovib muuta lasteaedade ja koolide toidu senisest tervislikumaks ja mitmekesisemaks ja uuendab menüükoostamise põhimõtteid. Meediasuhete nõunik Kirsi Pruudel toob pressiteates esile uuringud, mis näitavad, et iga kolmas Eesti koolilaps on ülekaalus ja praegused lasteasutuste toitlustamise nõuded on ajale jalgu jäänud. 

Sotsiaalministeeriumi rahvatervishoiu osakonna nõuniku Ingrid Põldsaare teatel tuleb laste tervise toetamiseks uuendada lasteasutuste toitlustusnõudeid.

«Heale tervisele laotakse vundament juba lapsepõlves ja selle eest ei saa vastutada ainult pered, sest siin mängivad rolli ka lasteaiad ja koolid,» ütles Põldsaar ja lisas, et uues määruses on senisest rohkem rõhku pandud köögiviljade, marjade, puuviljade ja kala pakkumisele. Loobutakse aegunud ja ebamõistlikest nõuetest, näiteks nagu mikrotoitainete täpne arvestus. Septembrist ei pea kokk enam arvutama, kui palju C-vitamiini sisaldab porgand, vaid piisab, kui taldrikul on õigetes kogustes peamised toidugrupid. Nii muutub menüüde koostamine toitlustajatele tunduvalt paindlikumaks.  

On tähtis, et lastel oleks taldrikul iga päev õigetes kogustes köögivilju, teravilju ja piimatooteid. Määrus põhineb taldrikureeglil ja toidupüramiidil, mis aitavad kujundada tervislikke toitumisharjumusi. Toidu valmistamisel julgustatakse kasutama maitsetaimi ja vürtse, aga vähem soola ja suhkrut. 

Mis muutub, mis mitte?

Lisanõuded

Magusaineid sisaldavat toitu ei pakuta. 

Määratakse maksimaalne suhkru ja soola kogus.  

Alla kaheaastastele lastele ei pakuta mahla ega toite, mis sisaldavad vabu suhkruid. 

Uued nõuded

Piimatoodete ja liha puhul kehtib koguse vahemik, kui palju võib neid pakkuda. 

Köögiviljade, puuvilja, marjade ja kala kohta on seatud miinimumkogus, mida peab pakkuma. ​

Senised nõuded, mis jäävad: 

Rohkes rasvas küpsetatud toite ei pakuta. 

Poolfabrikaatide piirang jääb endiselt sisse (viinereid, sardelle, keeduvorsti ei pakuta endiselt, piirangud laienevad muudele poolfabrikaatidelegi). 

Muna ja toorpiima võib kasutada üksnes kuumtöödelduna. 

Allikas: sotsiaalministeerium

Tartu ülikooli rahvatervishoiu kaasprofessori Taavi Tillmanni sõnade järgi on ebatervislik toit Eestis suurem tapja kui alkohol ja tubakas kokku. Lõviosa kahjust tuleneb just vähesest köögiviljade, puuviljade ja kala tarbimisest. Tervise hoidmiseks peaksid inimesed vähendama töödeldud toidu, lisatud suhkru, soola, punase liha tarbimist. Seda suunda toetab uus määrus.

​«On teaduslikult tõestatud, et riik saab inimeste tervist mõjutada mitmel viisil ja lasteasutuste toiduvaliku parandamine on üks nendest,» kinnitas Tillmann. «Eriti oluline on lasteasutuste toiduvalik nende perede lastele, kelle menüüs mängivad suurt rolli rahalised võimalused.»

Määrus «Nõuded laste toitlustamisele haridus- ja sotsiaalteenuse osutamisel ning püsi- ja projektlaagris» asendab 17aastase tervisekaitsemääruse ning seda kohaldatakse haridus- ja sotsiaalteenuseid pakkuvates lasteasutustes, sealhulgas laagrites ja asenduskodudes. Määrus hakkab kehtima käesoleva aasta 1. septembril koos muudetud rahvatervishoiu seaduse jõustumisega. 

Kommentaarid
Vaba aeg
Tagasi üles