Ebaseaduslik töötaja pages ametnike eest tualetti

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Pärnu maakonnas kontrollisid politseinikud 44 inimest.
Pärnu maakonnas kontrollisid politseinikud 44 inimest. Foto: PRNPM/EMF

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) kontrollis Lääne- ja Pärnumaa ettevõtetes välismaalaste töötamise seaduslikkust ja tuvastas 14 võõramaalast, kel puudus õigus Eestis töötada. Mõni tabatu ei olnud ametkondadega suhtlemisest esmalt sugugi huvitatud, näiteks üks inimene peitis end tualetti.

Sel nädalal kontrollisid Lääne prefektuuri politseinikud koos tööinspektsiooni ning maksu- ja tolliametiga Lääne- ja Pärnumaal kokku kolme ettevõtte võõramaalastest töötajaid.

Pärnu maakonnas kontrollisid politseinikud 44 inimest ja avastasid neli Ukraina kodanikku, kel puudus seaduslik alus Eestis töötada. Politsei alustas nendes suhtes väärteomenetlust ja määras rahatrahvi.

Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters rääkis, et üks inimene üritas end politseinike eest tualetti ära peita. “Siiski sai ta hilisema vestluse käigus rikkumisest aru ning tegi koostööd,” sõnas Peters.

Veel tuvastasid ametnikud maakonnas neli Valgevene kodanikku, kelle töötamine ei olnud PPAs nõuetekohaselt registreeritud. Pärast selgitusi ja suulist hoiatust asus ettevõte PPA teatel kohe tegutsema ja registreeris oma töötajad nii, nagu peab.

Läänemaal tuvastati kuus Ukraina kodanikku, kes töötasid Eestis seadusliku aluseta. Kolmel neist puudus ka kehtiv Eesti viisa ja viisavaba viibimisaeg oli lõppenud, mis tähendab, et neil ei olnud üldse õigust Eestis viibida.

Petersi sõnul alustati kõigi rikkujate suhtes väärteomenetlust ja neile määrati rahatrahv. “Ühele neist kehtestati aastaks Eestisse sissesõidukeeld, sest ta oli töötanud seadusliku aluseta pikemat aega ja ta oli tabatud joobes autojuhtimiselt,” lausus ta.

Kõikide rikkujate ja ettevõtete esindajatega vesteldi põhjalikult ning selgitati Eestis viibimise ja töötamise õigusi. Nagu jutu käigus välja tuli, ei teadnud mitu inimest, et nad töötavad Eestis õiguseta.

Petersi selgituse kohaselt on väga oluline, et tööandjad teeksid välismaalasi palgates selgitustööd. “Muidugi on see ka inimese enda vastutus, kuid tööandja peaks olema huvitatud sellest, et välismaalastest töötajate tegevus oleks seadusega kooskõlas. Nii saab olla kindel, et ettevõttel ei teki hiljem teenuse osutamisega probleeme, ja tagada usaldusväärsuse klientide silmis,” rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles