Pärnu suurim pannoo kolib ajutisse koju

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu ilmselt kõige suurem pannoo kolib Mai keskuse fuajeest muuseumi.
Pärnu ilmselt kõige suurem pannoo kolib Mai keskuse fuajeest muuseumi. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Peaaegu 33 aastat Pärnus Mai keskuse fuajee seinal kinosaali ukse kohal seinal rippunud ligemale 26ruutmeetrine pannoo “Punaste õhtute purpur”, mille autor on kunstnik Jaak Arro, kolib mõneks ajaks Pärnu muuseumi lattu, kus ta jääb ootama aega, mil ta endale uue kodu leiab.

Pärnu muuseumi kunsti- ja fotokoguhoidja Indrek Aija alustas kunstiteose mahavõtmist koos kahe abilisega juba eelmise nädala lõpul, ent töö jäi pooleli, sest selgus, et pannood demonteerida pole sugugi nii lihtne, kui esmalt arvati. Seetõttu jätkub töö täna.

Kui esiti lootis Aija, et ligemale kolme meetri kõrgune ja kolmest 2,5 meetri laiusest ja ühest 1,2meetrisest tükist koosneva pannoo saab maha võtta eraldi osadena, selgus kohapeal, et kunstiteost ei saa osadeks võtta ja see tuleb seinalt kätte saada ühes tükis.

“Pannoo on kinnitatud konksudele. Veel ei tea, millises seisukorras need on. Võib-olla on midagi kinni roostetanud,” seletas Aija. “Kolmekesi ei jõua puitraamile kinnitatud pannood tõsta, vaja on rohkem abilisi.”

Nii on plaanis minna uuele katsele täna.

Pannoo “Punaste õhtute purpur”, mis on nime saanud Hando Runneli 1982. aastal avaldatud samanimelise luuletuse järgi, sündis 1987–1988 sügistalvel.

Autor Arro sõnade kohaselt valmis suuremõõtmeline pannoo Endla teatris. “Ma täpselt ei mäletagi, kui kaua ma seda maalisin. Seda võis olla umbes neli kuud,” meenutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles