Hoiatus: veekogude jääkate on kahanenud mõne sentimeetri paksuseks

Pärnu Postimees
Copy
Külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem.
Külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem. Foto: Elmo Riig

Selle nädala muutlikud ilmad on nii Lääne-Eesti merealal kui ka siseveekogudel kahandanud jää kohati vaid paarisentimeetriseks, mistõttu nii politsei kui ka pääste soovitavad Pärnu-, Lääne-, Saare- ja Hiiumaal jääle mitte minna.

“Sulailmad on muutnud jää vesiseks ja hapraks, eriti kaldaäärsetel aladel. Seetõttu võib jääle minek olla ohtlik,” hoiatas Lääne prefektuuri piirivalve välijuht Janek Pinta.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Tarmo Voltein rääkis, et õrnale jääle minnes võivad ohtu sattuda nii lapsed kui ka täiskasvanud – lapsi meelitab jääle uudishimu, täiskasvanud kipuvad õrnale jääle kalastama.

“Kuigi nädala lõpp peaks uuesti tooma krõbedamaid külmakraade, ei tähenda see siiski, et jääle minek on ohutu. Oluline on alati hinnata ilmaolusid ja veenduda, et jää kannab inimest,” lausus Voltein.

Eile juhtus Audru jõe suudmes õnnetus, kui läbi õhukese merejää vajus kaks kalameest. Meestel õnnestus ise kaldale saada, kuid nad olid tugevalt alajahtunud ja vajasid meedikute abi. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu kuni kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veel varem.

Siseveekogude jääkaardi leiab päästeameti veeohutuse kodulehelt ning Google’i kaardirakendusest. Infot merejää olude kohta saab riigi ilmateenistuse jääkaardilt.

Kui satute hätta või märkate abivajajat, tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kuidas jääl käituda?

  • Jääle minnes hinnake ilmaolusid, pange selga ilmastikule vastavad riided, võtke kaasa jäänaasklid ja laetud mobiiltelefon, planeerige jääl olek valgesse aega ning anna jääle minekust lähedastele teada.
  • Kui ilmnevad ohumärgid – jää pragiseb või vajub, tuleb keharaskus viivitamatult laiali jagada ja lahkuda. Selleks heitke kohe käpukile ja minge kiiresti tuldud teed tagasi.
  • Kui aga jää pragisedes ei hoiata ja juhtute läbi vajuma, tuleb peatada sügavamale vette vajumine. Kukkumise ajal lükake käed laiali ja kallutage ennast tahapoole. Nii takistate enda üleni vee alla vajumist.
  • Mida rutem jääaugust välja saate, seda parem, sest külmas vees muutub inimene kiiresti teovõimetuks. Jääaugust aitavad välja saada jäänaasklid. Jääle vinnake ennast sinnapoole, kust tulite.
  • Kindlale jääle pääsenuna rullige ennast või roomake jääaugust eemale. Kaugemal võite püsti tõusta, et minna tuldud teed pidi kindlale maale ja sooja.
Andmed: päästeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles