Riigikohus võttis arutlusele omastamises ja võltsimises süüdistatava ettevõtja kaebuse (1)

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Eelmise aasta juunis mõistis Pärnu maakohus Kalmeri süüdi, hiljem jättis otsuse jõusse Tallinna ringkonnakohus.
Eelmise aasta juunis mõistis Pärnu maakohus Kalmeri süüdi, hiljem jättis otsuse jõusse Tallinna ringkonnakohus. Foto: Urmas Luik

Eelmise aasta sügisel jättis Tallinna ringkonnakohus omastamises ja võltsimises süüdi ettevõtja ning endise Pärnu linnavoliniku Ago Kalmeri, kes oma õiguste kaitseks pöördus riigikohtusse. Riigikohus võttis kaebuse nüüd arutlusse.

Prokuratuur süüdistab Kalmerit selles, et too mõjutas kohalikku ehitusfirmat OÜ Rahilat koostama ja tasuma võltsitud arveid.

Ehitusmaterjali müük, elektritööd ja transporditeenuse osutamine on vaid osa prokuröri ette loetud väljamõeldud töid-teenuseid arvetel. Tegu oli väidetavalt näiliste tehingutega, mille abil Kalmer viis endale ja äripartnerile kuulunud osaühingu Agal Kinnisvaradest aastatel 2011–2013 välja 92 140 eurot.

Väidetavalt kanti näiliste tehingute alusel laekunud raha Rahilast omakorda edasi Kalmeri endaga seotud osaühingute Kalbro ja S&K Äri pangakontodele. See kõik olevat toimunud süüdistatava korraldusel ja tema esitatud võltsarvete alusel.

Muu hulgas süüdistati Kalmerit selles, et ta lasi aprillist 2011 kuni detsembrini 2013 S&K Äri ja Kalbro juhatuse liikmena raamatupidajal enda suuliste juhiste järgi koostada arveid, mis sisaldasid valeandmeid.

Möödunud suvel mõistis Kalmeri süüdi Pärnu maakohus, mis leidis, et kogu süüdistuses Kalmerile etteheidetav tegevus oli planeeritud ja selliselt ellu viidud. Kohtu hinnangul Kalmer võltsis, kasutas ja omastas võltsitud dokumente tahtluse raskeimas vormis ehk kavatsetult.

Kalmerile mõisteti toona kolme aasta ja kuue kuu pikkune tingimisi vangistus sama pika katseajaga. Samuti rahuldati kannatanu tsiviilhagi kahjutasu saamiseks. Kalmer pidi tasuma ka sunniraha ja kohtukulud.

Kalmer kaebas otsuse aga edasi. Sügisel jättis Tallinna ringkonnakohus karistuse jõusse, kuid tühistas osaliselt tsiviilhagi otsuse ehk vähendas kahjusummat, kuna nõue oli osaliselt aegunud.

Süüdistatav ettevõtja esitas sellegi otsuse kohta kassatsioonkaebuse. Jaanuari lõpus otsustas riigikohus, et kaebus võetaksegi menetlusse.

Riigikohtu pressiesindaja teatel toimub istung 10. märtsil ning otsus tehakse ja avalikustatakse seejärel kuu aja jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles