Pärnumaa tantsupidu otsustati lükata aasta võrra edasi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Lavassaare alev saab paari tuhandet Pärnumaa rahvatantsijat loodetavasti võõrustada järgmisel aastal.
Lavassaare alev saab paari tuhandet Pärnumaa rahvatantsijat loodetavasti võõrustada järgmisel aastal. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaa tantsupeo kunstiline meeskond otsustas 30. mail toimuma pidanud Pärnumaa tantsupeo “Ükskord algab aega ...” korraldada tuleva aasta lehekuu viimasel pühapäeval.

Viiruse levikust tingitud olukorras, kus tantsupeo kollektiivid ei ole saanud tavatingimustes tantsutrennides osaleda eelmise aasta novembrist saati ja teadmata, millal seda taas teha saab, ei ole enam mõistlik nii suurejoonelist sündmust tänavu kevadesse plaanida. Nii põhjendas otsust Pärnumaa tantsupeo projektijuht Kati Eensalu.

Mai lõpus toimuma pidanud pea 2000 tantsijaga peo puhul on näha mitut ohtu: paljud tantsijad võivad olla sel ajal veel haiged või eraldatuses, valitsuse kehtestatavad piirangud ei pruugi lubada nii rahvarohkeid sündmusi (koos publikuga ligemale 5000 inimest) korraldada. Ja kindlasti ei ole selleks ajaks tantsud omandatud nii hästi, et neid suurel platsil vaatajatele esitada.

See ei oleks enam tantsupidu selles tähenduses, millega oleme harjunud.

Ingrid Jasmin

Kunstiline meeskond otsustas tantsupeo aasta võrra edasi lükata. Eensalu märkis, et augustisse või sügisesse ei saa pidu kavandada, sest ligemale pool tantsijatest on koolinoorte kollektiivid ja nõuda, et õpetajad-õpilased peaksid veel suveks endale kohustusi võtma, ei tundu mõistlik. lmselt ei saa paljud kollektiivid sel hooajal aktiivselt tantsuproove teha, aga loodetavasti on võimalik sügisest jätkata sealt, kust ennist pooleli jäi.

Järgmisel aastal peaks küll toimuma noorte laulu- ja tantsupidu, kuid täiskasvanute kollektiive see niivõrd ei puuduta ja nende repertuaari ei pea hakkama välja vahetama. “Selleks aga, et koolinoored ei peaks valmistuma eraldi kaheks peoks, saame teha nende repertuaaris korrektiive ja vajadusel liigiti kavas muudatusi teha,” avaldas projektijuht.

Peo lavastaja Ingrid Jasmin lisas, et see on esimene maakonna tantsupidu, kus ta saab olla pealavastaja rollis. “Olen loomult maksimalist ega tahaks kuidagi leppida mõttega, et peame sel kevadel tegema pidu, kus kõik on poolik: platsil on puudujatega rühmad, tantsud ei ole selged nii, et tantsijad saaks nende sooritust nautida, ja võib-olla ei saa me publikutki lubada. See ei oleks enam tantsupidu selles tähenduses, millega oleme harjunud,” rääkis ta.

Lavastaja Ingrid Jasmini sõnul on tantsupidu tantsijate ja publiku vahetu emotsioonide ja energia jagamine ja seda ei saa teha poolikult.
Lavastaja Ingrid Jasmini sõnul on tantsupidu tantsijate ja publiku vahetu emotsioonide ja energia jagamine ja seda ei saa teha poolikult. Foto: Mailiis Ollino

“Tantsupidu on ikkagi tantsijate ja publiku vahetu emotsioonide ja energia jagamine. Meil on professionaalne tantsupeo meeskond, imelised tantsijad ja võimlejad ning me usume, et parima tulemuse nimel on kõige õigem pidada pidu järgmisel aastal,” lausus Jasmin.

Pärnumaa tantsupidu “Ükskord algab aega ...” toimub 29. mail 2022 Lavassaare staadionil. “Loodame väga, et järgmine aasta on meile kõigile palju parem ja saame kevadel nautida ilusat ja kauaoodatud pidu,” lisas Eensalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles