Hundid teevad Koonga ja Pikavere külas palju pahandust

Karl Hütt
, reporter
Copy
Koonga jahipiirkonnas elab juba mitu aastat vähemalt üks suur hundikari, samuti liiguvad seal üksikud ja paaris isendid.
Koonga jahipiirkonnas elab juba mitu aastat vähemalt üks suur hundikari, samuti liiguvad seal üksikud ja paaris isendid. Foto: Toomas Huik

Võsavillemid on viimasel ajal Koonga ja Pikavere küla pidevad külalised. Viimati käis üksik hunt 21. märtsi õhtul Pikavere lähistel lauda ees uudistamas.

Kaardil punasega märgitud alal laudaesisel tiirutas susi üle tunni. Laudas elavad veised koos vasikatega. Jahimeeste hinnangul otsis hunt tõenäoliselt toitu.

Huntide toimetamised Pikavere ja Koonga külas. Punase ringiga on märgitud 21. märtsi juhtum. Samuti on kaardile kantud, kus soed lambaid murdsid ja hobust kimbutasid.
Huntide toimetamised Pikavere ja Koonga külas. Punase ringiga on märgitud 21. märtsi juhtum. Samuti on kaardile kantud, kus soed lambaid murdsid ja hobust kimbutasid. Foto: Erakogu

Eesti jahimeeste seltsi (EJS) teatel on hunte varemgi küla lähistel märgatud. Selle aasta alguses üritasid võsavillemid kõrvalkülas Koongas jõudu proovida hobusega, kes oli oma tallis. Suksu sattus kohtumise tõttu ärevusse ja tall sai sellest kannatada. Talli küljel oli näha kraapimisjälgi ja selle ümber hundijälgi.

Samuti käisid hundid möödunud oktoobris Koonga keskuse lähedal lambakarja kallal, nende saagiks langes neli looma.

Näiteks 23. märtsil jooksis hunt päise päeva ajal Mihklist Koonga poole üle tee üle lagedate põldude.

Riivo Liin, Koonga jahiseltsi pealik

Koonga jahiseltsi pealiku Riivo Liini sõnul kohtab hunte piirkonnas pidevalt. “Näiteks 23. märtsil jooksis hunt päise päeva ajal Mihklist Koonga poole üle tee üle lagedate põldude,” selgitas ta.

Möödunud jahihooajal eraldati Lääne-Pärnumaale, kuhu kuulub Koonga jahiselts, kaheksa küttimisluba. Ohjamisala on üsna suur, algab Tallinna–Pärnu maanteega ja lõpeb Virtsu sadamas. Kaheksast loast ühe realiseeris möödunud talvel Koonga jahiselts.

Kui küttimismaht täitus, küsiti lisalimiiti, aga seda taotlust ei rahuldatud, kuna registreeritud kahjustusi piirkonnas nappis.

Koonga jahipiirkonnas elab juba mitu aastat vähemalt üks suur hundikari, samuti liiguvad üksikud ja paaris isendid. Paikkond on hundijahi pidamiseks üsna keeruline, piiratud soode, rabade ja metsamassiividega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles