Inetust alajaamast kujunes kunstiteos

Johanna Roos
, Ajakirjanik
Copy
Kohalikud lasid Pärnu Põllu tänava alajaamale maalida lustaka pildi.
Kohalikud lasid Pärnu Põllu tänava alajaamale maalida lustaka pildi. Foto: Kaydi Tomson

Pärnu Põllu tänava elanikud otsustasid üheskoos, et sealne täis kritseldatud tuhkpruunide kiviseintega alajaam peab saama uue kuue: seintele tuleks võõbata maaling, mis teeks kummarduse kaluritest isadele-vanaisadele. Seljad pandi kokku ja telliti teos kohalikult tänavakunstnikult.

“Kuna tegemist on meie kodutänavaga, kus meie isad ja vanaisad on kalurid olnud, ja kogu see jõeäärne elu on meid lapsest saati saatnud, siis lähteülesanne oli suhteliselt kohe paigas: kunstiteose pealt leiab punase kalapaadi, mis praegugi jõe peal paadisilla kõrval seisab,” märkis ettevõtmise eestvedaja Kaydi Tomson.

Asukad otsisid üles Pärnu grafitikunstniku Kryptiku, kes just elektrikappe ja mahajäetud hooneid kaunistab. Tänavakunstniku sõnutsi ei ole varem mitu inimest üheskoos temalt teost tellinud, kuid see oli uus ja huvitav kogemus. “Esimene selline alajaam, mida ma värvisin,” sõnas Kryptik. “Selline positiivne kogemus.”

Alajaamale maaliti kaluriküla.
Alajaamale maaliti kaluriküla. Foto: Kaydi Tomson

Tomson avaldas heameelt, et kuna alajaam asub käidavas kohas – jalakäijate silla juures –, jäävad juba nüüd inimesed seisma ja kunstiteost imetlema. “Oleme rõõmsad, et saime kogukonnaga oma elukeskkonda rõõmsamaks muuta,” lausus ta.

Kunstnik tõdes, et juba siis, kui ta teose kallal nokitses, jäid möödakäijad seisma ja tegid temaga juttu, uurimaks, mis kunstiteos kastile valmib. 

Eestvedaja sõnutsi sõlmisid nad kokkulepped maali seinalekandmiseks juba mullu enne jõule, aga et ilm ei soosinud õues värvitöid, lükkus projekt kevadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles