Loodusmaja akvaariumi kolimisel tekkisid töötajatel mürgistusnähud (3)

Pärnu Postimees
Copy
Pernova loodusmaja.
Pernova loodusmaja. Foto: Urmas Luik

Pärnu Pernova loodusmaja mereakvaariumi kolimise käigus tekkisid sealsetel töötajatel mürgistusnähud. Esialgsel hinnangul on tegemist haruldase korallimürgistusega.

Kuuel inimesel võib olla palütoksiinimürgistus.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Maris Mooritsa teatel ei ole praegu kinnitatud, et tegemist on palütoksiiniga, kuid Eesti teadlaste sõnul on see kõige tõenäolisem mürgistuse põhjus. Akvarist, kes akvaariumi sisse seadis, viibib haiglaravil. Viiel töötajal, kes samal ajal majas viibisid, on samuti ilmnenud mürgistusnähud.

Lääne päästekeskuse päästetööde juht Tarmo Voltein ütles, et palütoksiin on bioloogilist päritolu mürkaine, mis tekib korallide elutegevuse käigus. “Akvaariumi sisseseadmise käigus puutusid korallid kokku õhuga, mille tõttu paiskus õhku mürkainet. Teadaolevalt on sellist juhust olnud maailmas vaid paaril korral. Praegu kogub päästeameti keemiameeskond proove, et kinnitada, kas tegemist on palütoksiiniga,” lausus ta.

Peale proovide võtmist tuulutavad päästjad loodusmaja, et tagada seal normaalne ja puhas õhk.

Pernova loodusmaja direktori Kaire Mertsini sõnul juhtus võimalik mürgistus uue mereakvaariumi sisseseadmise käigus, kui koralle ja kivimeid puhastati ning akvaariumi valmis seati. “Korallid ei kujuta endast ohtu, kui nad on vee all, õhuga kokkupuutel võib lekkida õhku mürkaineid,” ütles Mertsin.

“Olukorra kiireks lahendamiseks tehakse toksilised kivid kahjutuks. Olukorra selgitamisse ja analüüside tegemisse on kaasatud parimad eksperdid Tallinna tehnikaülikooli keemilise ja bioloogilise füüsika instituudist, Tartu ülikooli keemia instituudist ja merebioloogid. Kõige olulisem on inimeste tervis ja kiire ning õige abi. Ka selleks oleme kaasanud eksperte üle maailma,” ütles loodusmaja juht.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles