Video ⟩ Päästjad kustutasid lõkkeid ja kulupõlenguid

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Kulupõletamine on Eestis aasta läbi keelatud.
Kulupõletamine on Eestis aasta läbi keelatud. Foto: Margus Ansu

Päästjad kutsuti eile õhtul neljal ja tänase tööpäeva lõpuks kahel korral kustutama ohtlikke lõkkeid ja kulupõlenguid.

Täna kella 13 paiku said päästjad väljakutse Häädemeeste valda Orajõe külla, kus oli kulu võtnud tuld okste põletamiseks tehtud lõkkest. Esialgsel hinnangul levis põleng kahele hektarile.

Vaata Häädemeeste päästjate tehtud videot maastikukpõlengust Orajõel!

Paar tundi hiljem kutsuti päästjad Ermistu külla, kus lõkkest alguse saanud põleng oli levinud metsa alla umbes 50 ruutmeetrile. Päästjad kustutasid põlengu kululuudadega.

Eile tuli esimene väljakutse enne kella 16 Tori valda Niidu külla, kus kinnistu omanik oli muruniitjaga niitnud heinapõllule sektorid sisse ja hakanud seejärel sektorite kaupa kulu põletama. Tugeva tuule tõttu aga levis kulupõleng 200 ruutmeetrile, enne kui päästjad sellele piiri peale said.

Pea poolteist tundi hiljem kutsuti päästjad kulupõlengut kustutama Põhja-Pärnumaal Vändra alevis, kus Pärnu–Paide maanteel tehti tugeva tuulega lõket ja see süütas ümbritseva kulu. Päästjad said tule levikule piiri peale 500 ruutmeetri peal.

Paarkümmend minutit hiljem märgati Sindi linnas Wörmanni puiesteel järelevalveta jäetud suurt lõket.

“Kuna lõkked kujutavad endast praegusel tuleohtlikul ajal erakordselt suurt ohtu nii loodusele kui inimestele, kustutasid päästjad lõkke kohe,” ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Moorits. “Lõkete järelevalveta jätmine on karistatav.”

Vaid kümmekond minutit pärast Sindis juhtunut teatati maastikupõlengust Pärnu linnas Kavaru külas. Päästjad kustutasid lõkke, kus põletati oksi ja 100 ruutmeetril kulu. Kulupõleng ohustas läheduses asunud kõrvalhoonet.

Kulupõletamine on Eestis aasta ringi keelatud, sest sageli kaob tule üle kontroll. Seda just praegusel ajal, kui maad katab kuiv rohi, mis sütib kergesti.

Nädalavahetusel said päästjad väljakutse 12 maastikupõlengule, mis olid alanud kas ettevaatamatusest või kulupõletamisest, seades ohtu nii metsa kui hooned. Suurim tulekahju puhkes laupäeva õhtul Häädemeestel Jaagupis, kus põles viis hektarit rannaäärt ja mida tormas kustutama mitu brigaadi.

Ohutu lõkketeo meelespea

  • Lõkkekoht peab olema hoonetest ohutus kauguses, sest sädemed võivad tuulega lennata hoone peale.
  • Alla ühemeetrise läbimõõduga lõke peab jääma hoonest vähemalt kaheksa meetri ja üle meetrisuurune 15 meetri kaugusele.
  • Lõkkekoha ümbrus tuleb puhastada kuivanud taimedest, okstest ja muust põlevast materjalist.
  • Lõke tuleb piirata kivide või pinnasevalliga.
  • Lõket tohib teha vaid siis, kui tuule kiirus jääb alla 5,4 meetri sekundis (nõrk tuul).
  • Koduaia lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit.
  • Lõket tuleb valvata ja hoida selle läheduses kustutusvahendid, näiteks ämber veega, kuuekilogrammine tulekustuti.
  • Lõkkel tuleb inimese valvsa pilgu all lasta täielikult ära põleda või kustutada see veega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles