Kink Viisitammele: Tiri see kuradi osakonnajuhataja enda juurde!

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Kink.
Vello Kink. Foto: Ants Liigus

Eelmise aasta novembris Tallinna ringkonnakohtu otsusega päädinud kohtusaaga, kus süüpingis istusid ning lõpuks võitjaina väljusid Mart Viisitamm, Simmo Saar ja Vello Kink, pakub siiani kõneainet. Kohtutoimikutega põhjalikult tutvunud Äripäeva ajakirjanik Koit Brinkmann on teist nädalat pakkunud lugejaile huvitavat lugemist. Viimati eilses lehes.

Sealt pärinevad ka siin toodud väljavõtted 2008. aasta kevadel ja suvel peetud telefonikõnedest, kus rääkijaiks olid Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kink (V. K.), toonane Pärnu linnapea Mart Viisitamm (M. V.) ja abilinnapea Simmo Saar (S. S.). Jutt keerleb ümber riigihanke, millel Tänavapuhastuse AS osales.

Need lühikesed väljavõtted näitavad ilmekalt, kuidas Viisitamme juhitud linnavalitsuses asju aeti. (PP)


19. mail 2008 Kink Viisitammele

V. K.: Tahtsin sinuga sellist asja rääkida, ma sain selle paberi kätte, aga ma ei ole jõudnud veel teda põhjalikult vaadata, aga ta on lahja.

M. V.: Mhm.

V. K.: Lahja selles mõttes, et need kvalifitseerimistingimused on väga nadid. Aga mis ma tahtsin anda mõtlemisainet, et sinna võiks siduda suvise augulappimise. Siis oleks nagu asi palju lihtsam ja palju kindlam.

M. V.: Kuule, aga ma ei tea, kas ma annan mingi hetk sulle Simmo telefoninumbri või? Või helistab tema sulle?

19. mail Viisitamm Saarele

S. S.: Kuule, kas sina saatsid mulle ühe visiitkaardi?

M. V.: Jah.

S. S.: Aa, selge! Kas ma pean sellega midagi tegema, ma saan aru?

M. V.: Sa pead talle helistama.

S. S.: Ma kirja talle muidugi saatsin.

M. V.: Ta sellest kirjast räägibki edasi.

S. S.: Okei.

M. V.: Ta üldiselt rääkis, mida võiks teha teisiti, mida kolmandat pidi. Kus on plussid ja miinused. Ta hakkas väga pikalt mulle rääkima seda, et … Ma ütlesin, et mis sa sellest mulle räägid, ma pean nagunii Simmole edasi rääkima. Tal olid isegi sellised mõtted, et tegelikult tuleks hankega siduda tänavaaukude lappimine.

26. juunil 2008 Viisitamm Kingile

M. V.: Kuule, kuskilt kargasid mingid Rapla Teed välja.

V. K.: Nüüd või?

M. V.: Jah, täna.

V. K.: Oota, mis täna oli avamine või?

M. V.: Jah. Miks sa mulle seda ei öelnud, et üks päev enne seda ei saa dokumente ära muuta, et peab kolm päeva ette teatama?

V. K.: Kurat! Ma seda ei teadnud täpselt.

M. V.: No vot … Lendasime kõik kohale, ütlesime, et muudame ära, särgid-värgid. Tulid juristid kohale, ütlesid, et ei saa. Riigihanke komisjon ei olnud nõus neid enam muutma, kuigi saatsin oma vennad sinna peale. Noh, nüüd tuli avamine ära.

V. K.: Siis ei ole midagi teha, jah. Noh aga kuna teil on nii karmid need paganama tingimused, siis te küpsetate ta juba esimese kuuga ära ju. Te võite ju lõpmatuseni lisatöid tellida selle eest mitte midagi maksmata.

M. V.: Mhm.

V. K.: Selles vanas hankes oli ju sees. Panete nad iga päev näiteks Pärnu linna pesema. Kaua nad vastu peavad sellele?

1. juulil 2008 Kink Viisitammele

V. K.: Kuule, kas sul Simmoga oli juttu, enne kui ta ära läks?

M. V.: Väga vähe. Ma üritasin, et ta nagu midagi instrueeriks mind tegevuse suunas. Ma saan aru, et ta on siin saatnud ühe meili laiali, mulle ja teistele abilinnapeadele.

V. K.: Ta pidi esitama küsimused. Me rääkisime need asjad läbi. Ja ühelt firmalt pidid olema täiendavad küsimused. Kuna neil ei ole seda linna mahtu, seda kümmet milli. Siis neid on väga lihtne kõrvale lükata. Aga nii palju, kui ma kuulsin läbi nende teiste, siis allvennad ütlesid, et keegi pole nagu mitte midagi üldse nendelt küsinud.

/…/

V. K.: Mina sain aru niimoodi, et tal on need küsimused enam-vähem formuleeritud? Nüüd tuleb küsimused anda teie juristide kätte, las saadavad neile välja. Nad peavad … kolme päeva jooksul vastama. Ja siis saab alles hakata otsustama

M. V.: No …

V. K.: … neil ju seda kuradi asja ei ole, aga ma saan aru, et all on praegu selline rahu, et nemad on nagu kokku leppinud … Et asi on kõik korras ja nii jääbki.

M. V.: Mhm.

V. K.: Aga võta see kuradi osakonnajuhataja, tiri ta enda juurde ja las ta nende alusel teeb siis need küsimused ära.

4. juulil 2008 Kink Viisitammele

V. K.: Kuule, räägi sellist asja, kas alluvad sul ei teinud seda või?

M. V.: Kuule, ma ei tea, mis nad … Nad lõpuks ütlesid, et nad võivad ju küsida ja nad küsivadki … Aga nad tegid mulle nagu selgeks, et nad arutasid mingis komisjonis need küsimused kõik läbi, et ükski neist ei välista kvalifitseerimist.

M. V.: Jaa, jaa …

V. K.: … osakonnajuhataja on sul seal üks paras kuradi uba!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles