Hoiatus ⟩ Ilmateenistus tõstis kuumahoiatuse taset

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Iga paari tunni tagant randmete külma veega kastmine jahutab kogu keha – tasub proovida.
Iga paari tunni tagant randmete külma veega kastmine jahutab kogu keha – tasub proovida. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigi ilmateenistus andis seoses saabunud kuumalainega välja teise taseme hoiatuse.

Hommikul avaldatud teate kohaselt püsib Eesti kohal pühapäevani väga soe õhumass.

Ööpäeva keskmine õhutemperatuur ulatub enamikus paikades 20 või enama kraadini ja päevasooja tuleb mitmel pool 27–32 kraadi.

Ilmateenistuse andmetel on ilm ohtlik ja võib esineda tavatuid ilmastikunähtusi. Inimestel tuleb olla väga tähelepanelik, jälgida prognoosi ja olla teadlik riskidest, mis võivad olla vältimatud.

Metsade tuleohtlikkus on suur või äärmiselt suur Jõgeva- ja Lääne-Virumaal. Kohati suur tuleoht on Pärnu-, Rapla-, Viljandi-, Järva-, Tartu ja Ida-Virumaa metsades.

Looduse kuivuse tõttu on igasugune tuletegemine riskantne, sest väiksemgi säde võib põhjustada ulatusliku tulekahju metsas ja maastikul, mida päästjad kustutavad tunde, kui mitte päevi. Olge looduses ettevaatlik suitsetades, grillides ja lõket tehes.

Tulease peab olema korralikult ette valmistatud ja valvatud: lõke piirake kivide või mullaga ning tuld valvake kustutusvahenditega pidevalt. Vähegi tugevama tuulega vältige tuletegemist.

Mootorsõidukiga peaks praegusel ajal looduses sõitmist vältima, sest selle kuumadele osadele langev taimetolm süttib hetkega, samuti võib kuivanud taimestiku või turba süüdata summutist lendav säde. Vaadake ilmateenistuse tuleohu kaarti SIIT.

Kogu Eestis on oodata väga sooja ilma.
Kogu Eestis on oodata väga sooja ilma. Foto: Riigi ilmateenistus

Kuuma ilmaga kandke heledaid rõivaid ja katke pea mütsi või rätiga, mille võiks ka märjaks teha. Püsige varjus, jooge ohtralt vett ja ärge koormake südant füüsilise tegevusega. Alkohol ja kuum ilm ei käi samuti kokku. Ärge jätke autosse lapsi ega loomi. Jahutuseks sobib jahe dušš ja ujumine. Einestamisel eelistage kergeid ampse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles