VIDEO JA PILDID ⟩ Õhuväelased harjutasid Pärnu lahel hädamaandumist vette

BNS
Copy

Sel nädalal Pärnu lahel korraldatud merepäästeõppusel Baltic Bikini harjutasid Balti riikide õhuväelased, kuidas hädamaanduda merre.

Kaitseväe peastaap edastas, et harjutuse käigus tõsteti õhuväelased helikopteri kabiini simulaatoriga merre, kus nad pidid kasutama merepäästevarustust, et kabiinist välja ronida ja pinnale ujuda. Järgmises etapis tuli meeskondadel ujuda parvedele ja jääda päästjaid ootama. Harjutuse lõpetas kohale lennanud politsei- ja piirivalveameti päästekopter, mis vintsis merehädalised pardale ja maale toimetas.

„Kaasneva ülesandena harjutavad nad, kuidas külmema ilmaga sooja hoida. Mõningatel õnnestub täna ka parve parandada, selleks peavad nad augud kinni lappima ja parve uuesti täis puhuma,” rääkis õppuse korraldaja kapten Margus Arm.

Õppus algas 24. augustil, kui õhuväelastele tuletati meelde merepäästealased teoreetilised teadmised. Seejärel sooritasid nad praktilisi harjutusi Revali merekoolis ja Pärnu jõel ning õppus tipnes lõpuharjutusega Pärnu lahel.

Peale politsei- ja piirivalveameti kaasas õhuvägi õppusele mereväe staabi- ja toetuslaeva Wambola ja tuukrid. Laeva pardalt hakkas harjutuse põhiosa: transport Pärnu lahele ja meeskondade veeskamine. Kogu harjutuse vältel tagasid tuukrid, et osalejate tervis ohtu ei satuks.

„2015. aasta Baltic Bikinil säras päike ja oli rannailm, täna on täiesti vastupidi. See näitabki, et merel on ilm heitlik – tuleb olla kõigeks valmis ja tänane päev on näidanud, et nii õhu- kui merevägi on oma ülesannetega hästi hakkama saanud,” ütles Wambola komandör vanemleitnant Krister Sooväli.

Baltic Bikini on iga aastane merepäästeõppus, kus osalevad Eesti, Läti ja Leedu õhuväelased. Õppust on korraldatud juba 2004. aastast, kuid viimati toimus see Eestis 2018. aastal.

Vaadake Sõdurilehe videot õppusest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles