Pärnumaa reovesi on pea viirusevaba

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Seire tulemustest ilmneb, et Pärnus on viiruse levik mõõdukas.
Seire tulemustest ilmneb, et Pärnus on viiruse levik mõõdukas. Foto: Madis Veltman / Postimees

Ehkki Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad viiruse koguse kasvu, on kodumaakonnas seis võrreldes eelmise nädalaga paranenud. Reoveeuuringu kaarti silmates on näha sedagi, et Pärnumaa reovesi on peaaegu viirusevaba ja üks riigi puhtamaid.

Seire tulemustest ilmneb, et Pärnus on viiruse levik mõõdukas. Ülejäänud maakonnas viirusekandjaid pole või on neid väga vähe. Möödunud nädalaga kõrvutades on olukord paranenud Toris ja Kilingi-Nõmmes.

Reoveeuuringu tulemused sel nädalal.
Reoveeuuringu tulemused sel nädalal. Foto: Tartu ülikool

Uuringu juhi, TÜ antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnutsi on nädalaga toimunud väike viirusekoguse kasv pea kõikjal, kuid Lõuna-Eesti paistab ülejäänud riigiga võrreldes iseäranis silma. “Seal on nakkus levinud üsna laialdaselt suurematest asulatest paljudesse väiksematessegi. Võib oodata, et nakatunute arv selles piirkonnas kasvab,” rääkis Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vajaduse järgi väiksemates asulates.

Uuring on terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ja avastada varjatud koldeid. Uuring annab varast infot, et hinnata viiruse levikut enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist.

Proovide kogumisel teeb TÜ koostööd keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, mis käitavad linnade reoveepuhasteid. Analüüse teevad TÜ tehnoloogiainstituudi laborid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles