Kas volikokku pürgijad on ikka kohalikud, nagu seadus nõuab?

Sirle Matt
, reporter
Copy
Mart Järvikust sai Pärnu abilinnapea poolteist aastat tagasi, aga enne seda oli ta elukoha ja töö kaudu seotud Türi ja Järvakandi vallaga. Varasem side Pärnuga pärineb 30 aasta tagant, kui Järvik töötas siin bussijuhina.
Mart Järvikust sai Pärnu abilinnapea poolteist aastat tagasi, aga enne seda oli ta elukoha ja töö kaudu seotud Türi ja Järvakandi vallaga. Varasem side Pärnuga pärineb 30 aasta tagant, kui Järvik töötas siin bussijuhina. Foto: Mailiis Ollino

Teisipäeval langetatud otsuses leiab riigikohus, et kohalikel valimistel kandideerijate tegeliku elukoha ja rahvastikuregistri andmete kokkulangemist tuleb kontrollida. Seda ei pea tegema valimiskomisjon, vaid omavalitsus. Pärnuski leiab volikogu kandidaatide nimekirjast inimesi, kes ise on varem öelnud, et elavad mujal kui Pärnu linnas.

Mõne päeva tagune riigikohtu otsus puudutas kolme Elva vallavolikokku pürgiva inimese kaebust. Kaebajad leidsid, et tegemist on poliitturismiga: tuntud isikud registreerivad end valimiste eel elama omavalitsustesse, kus nad tegelikult ei ela. Selline praktika moonutab valimistulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles