Tori vald sai juurde aukodaniku ja aasta tegijad

Pärnu Postimees
Copy
Tori hobusekasvandus tähistas suvel 165. tegevusaastat.
Tori hobusekasvandus tähistas suvel 165. tegevusaastat. Foto: Jüri Looring

Tori valla aukodaniku nimetuse saab Tori hobusekasvanduse staažikas töömees Urmas Simson ning aasta tegija tiitli pälvivad sihtasutus Eesti Maaelumuuseumid ja Sindi tuletõrje selts.

Nii otsustas Tori vallavolikogu oma viimasel istungil.

Urmas Simson on Tori hobusekasvanduse staažikas tallitöötaja-traktorist, kel on läbi aastate jätkunud tahet ja missioonitunnet panustada hobusekasvanduse argiellu, aidates sellega kaasa Tori sümboli – Tori tõugu hobuse säilimisele. Simson on olnud usin ja pühendunud töötaja. Kui hobusekasvanduses olid keerulised ajad, viibis palkade maksmine, nappis traktori kütust ja sööta, olid hobused siiski korralikult hooldatud. Toona ütles Simson, et ei saa hobusekasvandusest ära tulla, sest ükskord peab hakkama paremini minema. Tema optimism, kohuse- ja vastutustunne pole olnud asjatu, tänavu tähistas äsja põhjalikult renoveeritud hobusekasvandus 165. tegevusaastat.

Sihtasutuse Eesti Maaelumuuseumid eestvedamisel on Tori hobusekasvandus põhjalikult renoveeritud. Korda tehti kõik ajaloolised hobusekasvanduse hooned, suurt tähelepanu pöörati haljastusele. Mõeldud on sellele, et kõik hooned saaksid eri vajadustest tulenevate tegevustega täidetud. Koostöös Tori muuseumiga on valminud näitus, mis tutvustab Tori kihelkonna ja Tori hobutõu ajalugu. Lapsed saavad tutvuda hobustega ja lustida mänguväljakul.

Augustis tähistas hobusekasvandus 165. tegevusaastat konverentsi ja perepäevaga, kus sai uudistada valminud kompleksi ja selle elanikke ning nautida kultuuriprogrammi. Hobusekasvanduse korrastatud territoorium annab mitmesuguseid võimalusi sündmuste korraldamiseks, kompleksi areng on kaasa toonud uute töökohtade tekkimise piirkonda. Kogu Tori hobusekasvanduse tegevus tõstab valla mainet ja toob Tori vallale tuntust.

Sindi tuletõrje selts on väga teotahteline vabatahtlik organisatsioon, mille liikmed kannavad iga päev hoolt kogukonna ohutuse ja turvalisuse eest. Seltsi eesmärk on muuta kodukant ohutumaks ja tõsta inimeste teadlikkust. Selleks korraldatakse infopäevi, tehakse jää-, vee- ja tuleohutusalast teavitustööd, kodunõustamisi ja aktiivset koostööd kohaliku omavalitsusega, osaletakse päästetöödel ja abistatakse kutselisi päästjaid.

Selts osaleb sageli kogukonna heaolu toetavates ettevõtmistes, näiteks rajatakse uisuväljakuid ja korraldatakse talguid, tehakse lõkkepatrulle, paigaldatakse kodudesse suitsuandureid, jagatakse ohutusalaseid teadmisi nii lastele kui täiskasvanuile, on käidud abiks tormikahjusid likvideerimas ning tagatud ohutust Sindi kärestikul toimunud aerutamisvõistlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles