Küündimatu Itaalia võttegrupp ajas Kihnu päranditundja marru (12)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Itaallased tahtsid teha Kihnu kultuuri tutvustavat filmi, aga Mare Mätasele oli see enneolematult raske kogemus. Ta ei olnud seni kogenud, et keegi oleks nii kinni oma stsenaariumis.
Itaallased tahtsid teha Kihnu kultuuri tutvustavat filmi, aga Mare Mätasele oli see enneolematult raske kogemus. Ta ei olnud seni kogenud, et keegi oleks nii kinni oma stsenaariumis. Foto: Urmas Luik

Uiõ-Matu talu perenaine Mare Mätas võõrustas teejuhi ja tõlgina hiljuti Itaalia riigitelevisiooni võttegruppi ega ole rahunenud kultuuride kokkupõrkest ja levinud arusaamast, nagu oleks Kihnus säilinud matriarhaat ehk emajärgne ühiskonnakord. Alles mullu kuulutas Briti ajaleht The Guardian, et Eestis asub Euroopa vii­mane matriarhaat Kihnu saarel, nagu kinnitades maailmas levinud kuvandit.

“Itaallased tahtsid teha Kihnu kultuuri tutvustavat filmi, aga minule oli see enneolematult raske kogemus, sest ma ei osanud ette näha ega olnud kogenud, et keegi oleks nii kinni oma stsenaariumis,” nentis Mätas, kes on aidanud väliskanalitele teha kümneid filme.

Itaallaste stsenaariumis oli ette nähtud kördikudumine ja nad tahtsid filmida kogu toimingut ega teadnud, kui pikk protsess see on lõnga värvimisest telgede ettevalmistamiseni.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles