Mure keskkonna pärast varjutab võimalikud rahamäed

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Arutelul “Kas kohalik kasu leevendab mõju kohalikule?” osalesid (vasakult) Kuido Kartau, Raio Piiroja, Eero Rändla, Lauri Ulm ja Inge Talts.
Arutelul “Kas kohalik kasu leevendab mõju kohalikule?” osalesid (vasakult) Kuido Kartau, Raio Piiroja, Eero Rändla, Lauri Ulm ja Inge Talts. Foto: Karmen Kärg

Eesti Energia keskkonnapäeva konverentsil “Kas kohalik kasu toob tuulikud tagahoovi?” selgus, et meretuulepargid tooksid Kihnule, Pärnule ja Häädemeestele aastas miljoneid eurosid lisatulu, kuid aruteludel avaldus, et rahast enam huvituvad asjaosalised hoopis tuuleparkide mõjudest.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika osakonna juhataja Jaanus Uiga rääkis eilsel konverentsil, et kohaliku kasu pakkumine on üks võimalikest lahendustest, mis aitab kohalikel ehk tuuleparkide rajamisega leppida. “Olgu selleks võluvitsaks osaluse müümine kohalikele või muu kasu, nagu taluvustasu ja töökohad,” täpsustas Uiga.

​Uiga sõnutsi oleme veel kaugel enda vajaduste rahuldamisest ja tuleviku vajaduste katmisest tuuleenergiaga, seega ei saa riiklikult täpselt määratleda, kui palju me peaksime tuuleparke rajama. Pealegi võiks tuuleenergiat oma vajadustest rohkem tootes ja välja müües tulu teenida. “Meie usume, et tuuleenergia on kulutõhus viis kliimaeesmärkide täitmiseks ja selleks, et jõukust luua,” kinnitas Uiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles