Praod ei lase Kihnu ja mandri vahel jääteed veel avada

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi jää vajunud auto päästmine. Foto on illustreeriv.
Läbi jää vajunud auto päästmine. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Selle nädala alguses Munalaiu sadama ja Kihnu vahel avada plaanitud jäätee peab ootama „lindilõikamist“ vähemalt järgmise nädalani.

Maanteeameti Lääne regiooni direktori asetäitja Margus Eisenschmidti sõnutsi tekkis mandrist viie kilomeetri kaugusel vana prao kõrvale uus ja kahe prao vahele jääv jäätükk sõidukeid ei kanna.

„Kahe prao vahe on umbes 5-6 meetrit ja kui autoga seal jääle sõita, hakkab see vajuma,“ seletas Eisenschmidt.

Kihnu vallavanema Ingvar Saare sõnade järgi lõhkus üks omapäi merejääle sõitnud Kihnu mees prakku sõites oma auto. „Auto ära ei uppunud, kuid ärev oli olukord küll,“ tunnistas Saare ja pani kõigile südamele, et ametlikult avamata jääteele ei tohiks mingil juhul minna.

Eisenschmidti jutu järgi teeb Kihnu ja mandri vahelise jäätrassi hanke võitnud AS Pärnu Teed pidevalt jääluuret ja on valmis jäätee avama. Seda juhul, kui merejääl sõitmine inimestele ohtu ei kujuta.

„Trassi avamisega võtame ohutuse suhtes endale vastutuse,“ kõneles maanteeameti Lääne regiooni direktori asetäitja. „Lubame trassi avada ainult siis, kui oleme kindlad, et jääl sõitmine on ohtu.“

Millal jäätee avamiskõlblikuks saab, ei osanud Eisenschmidt öelda, sest see oleneb ilmast. „Jää kasvab aeglasemalt, kui jääd katab lumi. Veealused hoovused võivad jääd altpoolt lihvida. Samuti võivad jääd liigutada tuuled,“ selgitas ta.

Kihnu vallavanem loodab, et 12,6 kilomeetri pikkuse jäätee saab avada järgmisel nädalal.

Paegu saab Kihnu ja Pärnu vahel sõita lennukiga. Kehva ilmaga aitab Munalaiu sadama ja saare vahel ühendust pidada hõljuk.

Mujal Eestis on valgel ajal avatud 3,7 kilomeetri pikkune Haapsalu-Noarootsi ja 10,2 kilomeetri pikkune Rohuküla-Vormsi jäätee.

Jääteel tohivad liikuda sõidukid, mille kogumass on kuni 2,5 tonni.

Möödunud aastal avati Munalaiu ja Kihnu vaheline jäätee 25. veebruaril ning see jäi avatuks 21. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles