Tütardega metsa pildistama läinud loodusfotograaf kohtus ootamatult karuga

Sirle Matt
, reporter
Copy
Andres Ennok kohtus eile Häädemeeste vallas karuga.
Andres Ennok kohtus eile Häädemeeste vallas karuga. Foto: Andres Ennok

Andres Ennok kasutas eilset päikeselist õhtupoolikut, et minna Häädemeeste vallas paikadesse, kus on varem kohanud metsist ja põtra ning pildistanud huntigi, kuid juhtus kokku hoopis suure isakaruga.

Ennok jutustas, et metsa jõudes jättis ta auto teeserva ja otsustas koos kahe tütrega pisut jalutada. Astunud vaevalt paar sammu, märkas vanem tüdruk eemal tee peal tumedat mütakat. Niipea kui Ennok, kes on 20 aastat loodust pildistanud, läbi objektiivi vaatas, sai ta aru, et tegu on karuga. Loom liikus inimeste poole.

Ennokil hakkasid käed erutusest ja elevusest värisema. Ta kamandas lapsed auto taha, et karu ei märkaks liikumist. Karu tuli vaikselt aina lähemale, Ennok pildistas samal ajal mõmmikut. Kõrval seisvatel tütardel Ennoki jutu järgi jalad värisesid. Isa rahustas, et looduses loom üldjuhul ei ründa. Pigem on inimesele ohtlik inimene.

Noorem, 10aastane tütar jälgis karu binokliga, vanem, 16aastane pildistas looma oma fotoaparaadiga. Kui karu oli jõudnud umbes 30 meetri kaugusele, otsustas Ennok laste ohutuse huvides mesikäpale endast märku anda. “Loodusfotograafina ma oleksin lasknud tal edasi tulla, läinud pikali auto kõrvale maha, tegelikult ju karu ei peaks ründama, aga laste tõttu otsustasin, et lõpetan selle (karu lähenemise, S. M.) ära,” rääkis ta.

Enne autosse minekut selgus, et uksed on automaatselt lukku läinud. “Siis tekkis korra mitte nüüd päris hirm, aga korraks oli selline ...” rääkis ta. Autos tegi Ennok kõvemat häält, et karu inimesi märkaks. Loom tõusiski seepeale tagajalgadele püsti, uudistas ning jooksis metsa.

Ennok ütles, et on varemgi karu looduses näinud, aga Häädemeeste vallas korraliku suure mesikäpaga kokku saada oli tema jaoks ikkagi harukordne.

Koju jõudes oli kõigil kolmel värin hinges. Natuke oli selle põhjuseks hirm, aga ennekõike vahva tunne, et nähti looma, keda metsas jalutades võib kohata haruharva.

Ennok pakkus, et tänu sellele, et Eestis elab tuhat karu, muutub looduses karu nägemine järjest sagedasemaks. Loodusfotograaf ei soovita siiski metsas otti kohates talle jälgi mööda järele minna, sest karu tuleb inimesele uuesti selja taha. Karu on tark ja uudishimulik loom ning tunneb ennast metsas kindlalt. Inimest karu siiski niisama ei ründa. Oht on siis, kui loom on vigastatud või inimene jääb ema ja poegade vahele.

Metsa soovitab Ennok minna avatud meelega. “Ma olen ise näinud, et kui lähed metsa probleemidega, ei näe sa mitte midagi. Loodus pakub võimalusi, kui meeled on avatud.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles