Gaasisõltuvust vähendavale eelnõule lisandus tuulikutasu muudatus

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Seadusemuudatus paneks tuuleelektrijaamade rajajatele kohustuse maksta kohalikele tuulikutasu.
Seadusemuudatus paneks tuuleelektrijaamade rajajatele kohustuse maksta kohalikele tuulikutasu. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu majanduskomisjon saatis täiskogule teisele lugemisele maagaasisõltuvust vähendava maagaasiseaduse ja muude sellega seotud seaduste muutmise eelnõu. Menetluse käigus lisandus eelnõule keskkonnatasude seaduse muudatus, mis paneks tuuleelektrijaamade rajajatele kohustuse maksta kohalikele tuulikutasu.

Komisjoni esimehe Kristen Michali sõnutsi sõltub nii kliimamuutuste kui Venemaa Ukraina-vastase agressiooni tõttu võimendunud energiakriisi leevendamise pikk plaan roheenergia ja eeskätt tuuleenergeetika mahu kasvust.

“Mida kiiremini uued tuulepargid püsti saavad, seda paremini on tagatud meie energiajulgeolek ja taskukohasem elektri hind,” sõnas Michal.

Uue seadusega hakkaksid maismaa tuulikupidajatelt hüvitist saama tuugenist kuni kolme kilomeetri kaugusel elavad inimesed kuni jooksva aasta kuue kuu Eesti miinimumpalga jagu. Mereparkide puhul saab tasu see omavalitsus, mille rannajoonest jääb park alla 20 kilomeetri kaugusele. Michal lisas, et samasugust tuulikutasu ülesehituse loogikat kasutab näiteks Taani alates 2009. aastast.

Mida kiiremini uued tuulepargid püsti saavad, seda paremini on tagatud meie energiajulgeolek ja taskukohasem elektri hind.

Kristen Michal, komisjoni esimees.

Eelnõu järgi arvutatakse kohalike omavalitsuste saadav hüvitis valemi järgi. Kalandusettevõtjad hakkavad hüvitist saama juhul, kui nende kalasaak tuulepargi tõttu tõendatult kannatab. Tuulikutasu maksmise kohustus ei rakendu juba töötavatele tuuleparkidele.

Kõnealune eelnõu on täiskogu istungil 2. juunil. Juhtkomisjon on teinud ettepaneku eelnõu teine lugemine katkestada ja jätkata arutelu 8. juunil, et anda võimalus esitada ettepanekuid muutunud teksti kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles