Tootsi Suursoo tuulepark sai hinnagarantii küsitust väiksemale kogusele elektrile (1)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Tootsi Suursoos valmis 330kilovatine alajaam, mis on küllalt võimas, et mahutada elektrienergia nii Tootsi ja Sopi tuulepargist kui vajadusel lähedal asuvatest päikeseparkidestki.
Tootsi Suursoos valmis 330kilovatine alajaam, mis on küllalt võimas, et mahutada elektrienergia nii Tootsi ja Sopi tuulepargist kui vajadusel lähedal asuvatest päikeseparkidestki. Foto: Lilli Tölp

Põhjus, miks Tootsi tuulepargi arendus aastateks takerdus, oli  pikalt kestnud kohtuvaidlus tuulepargi taastuvenergia toetuste üle. Selle lõpetas peaminister Kaja Kallas oma suunisega ja kaks riigifirmat Eesti Energia ja Elering sõlmisid tänavu märtsis kompromissi. Nüüd lõppenud taastuvenergia vähempakkumine oli alternatiiv, asendamaks tuugenipargi algses plaanis olnud taastuvenergia toetust.

Ent esmaste tulemuste järgi sai riigi energiafirma hinnagarantii 50 gigavatt-tunni suhtes, kuigi kahe pakkumise peale kokku oli üles seatud 460 gigavatt-tundi taastuvenergiat aastas. Pakkumised tegi Enefit Wind Purtse, mis on Enefit Greeni tütarettevõte ja osa Tootsi Suursoosse jäävate tuulikute kinnistute omanik.

Enefit Greeni tuuleenergia valdkonnajuhi Lauri Ulmi selgituse kohaselt hõlmasid mõlemad pakkumised osaliselt Sopi tuulepargi tuuleenergiat ja vähemal määral päikeseenergiat Sopi ja Purtse päikesepargist.

Sopi tuulepargi kinnistud 26 tuugeni tarvis asuvad Tootsi Suursoos, läbisegi Tootsi tuulepargi 12 tuuliku kinnistuga. Tuugenite vahetusse lähedusse kavandatakse Sopi päikeseparki. Selle täpne paneelide arv ja ala selgub arendamise käigus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles