Lääne maakaitseringkond sai lõpuks oma lipu

PP
Copy
Seni oli Lääne maakaitseringkond liputa.
Seni oli Lääne maakaitseringkond liputa. Foto: Asso Puidet

Tänasel võidupühal õnnistati ja anti Lääne maakaitseringkonnale Kuressaare piiskopilinnuses toimunud rivistusel üle ringkonna lipp.

Kui seni on kolm aastat tagasi loodud Lääne maakaitseringkond läbi ajanud liputa või õigemini on rivistustel olnud esindatud allüksuste ehk malevate lipud, siis enam mitte. Nimelt annetasid neli omavalitsust neljast maakaitseringkonna vastutusalas olevast maakonnast nüüd ringkonnale päris oma lipu, mida lippurid rivistustel maakaitseringkonda esindades edaspidi uhkusega kanda võivad.

Maakaitseringkonna lipp õnnistati sisse ja anti ringkonnale üle täna hommikul Kuressaare piiskopilinnuses. Tseremoonial andis lipu Lääne maakaitseringkonnale üle Pärnu linnapea ning kaitseliitlasest reservkapten Romek Kosenkranius. Veel enne üleandmist kinnitati lipuvardale lipunaelad. Neist neli esimest lõid sisse lipu sümboolselt annetanud nelja omavalitsuse – Saaremaa, Pärnu, Haapsalu ja Hiiumaa – esindajad. Samuti lõid lipunaelad Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem ja Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi ning maakaitseringkonna malevate pealikud.

Lipu võttis tseremoonial vastu Lääne maakaitseringkonna ja Pärnumaa maleva pealik kolonelleitnant Tõnu Miil, kes tänas annetajaid ning lubas lippu hoida ja kaitsta.

Miil märkis tseremoonia järel, et maakaitseringkonna üksused on olnud oma tegevustes seotud juba kaua enne ringkonna formaalset loomist 2019. aastal. Lipp, mille alla saavad edaspidi koonduda kõik siinsete malevate kui allorganisatsioonide, naiskodukaitsjate ning noorteühenduste liikmed, tugevdab ringkonna üksuste ühtsust aga veel.

Lipp õnnistati sisse.
Lipp õnnistati sisse. Foto: Asso Puidet

Äsja avalikkuse ette jõudnud lipu kujundas Kaitseliidu Pärnumaa vabatahtlik ajaloopealik, noorkotkaste instruktor ja reservmajor Mehis Born koostöös heraldik Priit Herodesega.

Lipu põhivärv on must. Musta välja keskel on Kaitseliidu Lääne maakaitseringkonna embleemi kujundid – kuldne sarikas, mida kummaltki poolt ääristavad hõbehallid põimunud odad. Embleemi kujundite kohal on hõbehall kiri “Lääne” ja all “maakaitseringkond”. Lipu vardapoolses ülanurgas on Kaitseliidu kotkas. Lippu ehivad kuldkollased äärenarmad ja ehisnöörid, lipuvarda kaunistuseks on aga kuldne odaots, millesse lõigatud riigivapi lõvide kujutised.

Lääne maakaitseringkonna vanemveebli Hannes Ausi sõnutsi sümboliseerib must värv uuel lipul tarkust ja valmisolekut katsumusteks. Kuldne on aga Eesti ja Kaitseliidu vapivärv ning sümboliseerib valgust, tõde, õnne ja heaolu. “Lääne maakaitseringkonna vastutusalasse kuuluvat nelja maakonda tähistavad odad moodustavad kaitse Eesti koja kohal,” ütles Aus.

Kaitseliidu Lääne maakaitseringkond loodi koos Kirde, Lõuna ja Põhja maakaitseringkonnaga 2019. aastal. Tegu on Kaitseliidu kindlaksmääratud vastutusalaga struktuuriüksusega, mis valmistab ette riigi sõjalise kaitse võimet ning osaleb Eesti elanike turvalisuse suurendamises ja tagamises, samuti planeerib ja korraldab tegevliikmetele sõjaväelist väljaõpet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles