Graafik ⟩ Vaktsineerida saab haiglas ja peretohtrite juures

Copy
Foto: Mailiis Ollino

Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel peaksid ennast COVID-19 vaktsiini teise tõhustusdoosiga vaktsineerima eeskätt riskirühmad. Pärnumaal on esialgu võimalik end kaitsepookida Pärnu haiglas ja perearstide juures. 

Juhul kui nakatumise kasvutrend püsib madal ja haiglakoormus ei hakka oluliselt kasvama, soovitab komisjon võimaldada teist tõhustusdoosi COVID-19 riskirühmadele aktiivselt alates augusti teisest poolest.

Pärnumaa COVIDi-vastase vaktsineerimise koordinaator Karmen Vesselovi sõnutsi on Pärnumaal praegu vaktsineerimas Pärnu haigla ja jõudumööda perearstid. “Praegu eraldi punkte avatud pole, veel planeeritakse, kuidas edasi minna,” lausus ta. Põhiliseks mureks on eakad ja riskirühmadesse kuuluvate patsientide vaktsineerimine.

Esimesel võimalusel peaksid teise tõhustusdoosi tegema kõik hooldekodude elanikud ja sealsed töötajad, tervishoiutöötajad, kes puutuvad patsientidega kokku, ning ka inimesed, kes ei ole vaktsineerimiskuuriga veel alustanud või teinud esimest tõhustusdoosi.

Koroonasse haigestumine Pärnumaal

Viimase 14 päeva haigestumisnäit 100 000 elaniku kohta on Pärnumaal 188. Sellega oleme Eesti vaates teisel kohal, meist kõrgem on nakatumus üksnes Harjumaal.

Esmaspäevase seisuga vajas haiglaravi 99 COVID-19-patsienti. Pärnu haiglas on kümme koroonaviirust põdevat patsienti, kellest üks on intensiivraviosakonnas, kuid mitte juhitaval hingamisel. Noorim patsient on 62aastane ja vanim 97.  

Vesselov rääkis, et praegu on Pärnumaal kasutusel peamiselt Pfiser-BioNTech. Moderna varusid Pärnumaal eriti palju pole ja lubatud uusi vaktsiine ei ole samuti veel tulemas. Uute vaktsiinidega loodetakse koordinaatori sõnutsi paremini vastu seista uutele tüvedele, kuid need on veel testimisel. Vesselov tõdes, et raskemate haigusnähtude ärahoidmiseks aitab ka vanem vaktsiin.

Alates 18. juulist on kõigil soovijatel võimalik endale teiseks tõhustusdoosiks aeg broneerida digiregistratuuris, kui viimasest doosist või COVID-19 põdemisest on möödas vähemalt kuus kuud. Kuigi eksperdid on andnud soovituse, et neljanda doosi võiksid teha eeskätt riskirühma kuuluvad inimesed, saavad ennast vaktsineerida ja selleks digiregistratuuris aja broneerida kõik. Samas saab vaktsineerimiskabinettides kaitsesüsti ilma eelnevalt registreerimatagi.

Osa perearstegi teeb kaitsesüstimist ning nendega tuleks ikka tavapärasel moel ühendust võtta. Liikumispuudega inimestel on võimalik vaktsiinisüst saada kodus ja seda teevad koduõed. Kodus vaktsineerimise soovist peaks inimene teadma andma oma perearstile või tervisekassa klienditeenindusele telefonil 669 6630.

Inimestel on võimalik ennast vaktsineerida ka valitud apteekides üle Eesti, Pärnus teeb süste Port Arturi rohupood. 

Info vaktsineerimise kohta

  • Vaktsineerimiskabinettide asukoha ja teiste vaktsineerimisega seotud küsimuste korral on võimalik infot leida aadressil www.vaktsineeri.ee.
  • Vaktsineerimiseks saavad inimesed aega broneerida digiregistratuuris või võttes ühendust vaktsineerijaga.
  • Meditsiinilist nõu saab küsida perearsti nõuandetelefonilt 1220 ja üldiste vaktsineerimisega seotud küsimuste puhul saab teavet riigi infotelefonilt 1247 või tervisekassa telefonilt  669 6630.

Andmed: tervisekassa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles