Aasta lõpuks selgub, millised tuulegeneraatorid Liivi lahte ehitatakse

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Aasta lõpus valmiv analüüs pakub välja, milliseid tuulegeneraatoreid ehitada võiks.
Aasta lõpus valmiv analüüs pakub välja, milliseid tuulegeneraatoreid ehitada võiks. Foto: Lauri Mutso

Selle aasta lõpuks peaks valmima Liivi lahe meretuulepargi tehniliste lahenduste analüüs, millega pakutakse välja, milliseid tuulegeneraatorite lahendusi lahes kasutada saab. See on ka sisendiks keskkonnamõjude hindamisel, millega alustati kevadel.

Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnutsi mängib Liivi lahe meretuulepark tähtsat rolli Eesti elektrivarustuses ja valitsuse seatud taastuvenergia eesmärkide saavutamisel. “Planeerimisfaasi edukal läbimisel saaks Liivi meretuulepark tootmist alustada juba 2028. aastal ning katta poole Eesti elektritarbimisest,” ütles Vals.

Analüüs pakub välja lahendused, mis on tehniliselt teostatavad ja keskkonda arvestades võimalikud.

Margus Vals,

Eesti Energia juhatuse liige

Margus Vals, Eesti Energia juhatuse liige

Kevadel algasid keskkonnamõjude hindamiseks vajalikud uurimistööd, mis kestavad ligemale kaks aastat. Tehniliste lahenduste analüüsi leping sõlmiti möödunud kuul ja see peaks valmima juba selle aasta lõpuks. Projekti koostamist kaasrahastab Euroopa Liit Euroopa ühendamise rahastu kaudu.

Tehniliste lahenduste analüüsi koostab rahvusvaheline inseneritöö- ja konsultatsiooniettevõtte BLIX Consultancy. Ettevõte analüüsib erinevate tuuleturbiinide, vundamentide, alajaamade ja vajalike maapealsete rajatiste lahendusi. Väljatöötatud tehnilist lahendust kasutatakse ka keskkonnamõju hindamisel.

Ühtlasi annab tehniline eskiisprojekt detailsema ülevaate, milline Liivi meretuulepark olema hakkab. “Analüüs pakub välja lahendused, mis on tehniliselt teostatavad ja keskkonda arvestades võimalikud,” lisas Vals. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles