Riik asub uurima, kui hästi täiskasvanud lugeda ja arvutada oskavad (1)

Pärnu Postimees
Copy
Statistikaameti juht Urmet Lee rõhutas, et kellelegi hindeid ei panda. 
Statistikaameti juht Urmet Lee rõhutas, et kellelegi hindeid ei panda. Foto: AFP/SCANPIX

Septembri jooksul saab 13 000 inimest Eesti eri paigust oma postkasti kutse osaleda rahvusvahelises täiskasvanute oskuste uuringus, n-ö täiskasvanute PISA testis. Proovile pannakse inimeste lugemisoskus, matemaatilised oskused, info otsimise ja IT-vahendite kasutamise oskused.

Selles rahvusvahelises uuringus lööb Eesti kaasa teist korda ja selle tulemused aitavad muuta täiskasvanuharidust paremaks. Eelmise, kümme aastat tagasi tehtud uuringu tulemuste järgi olid meie täiskasvanute peamised infotöötlusoskused, funktsionaalne lugemis- ja matemaatiline kirjaoskus maailma parimate seas. Tehnoloogia kasutamise oskus probleemide lahendamiseks osutus Eestis teiste uuringus osalenud riikidega võrreldes aga nõrgemaks.

Uuringu viib Eestis läbi statistikaamet, mille peadirektori sõnutsi on kahe uuringu vahelise perioodi tegevuste hindamiseks ja järelduste tegemiseks väga oluline taas kord uuringus osaleda.

Funktsionaalse lugemise näidisülesanne.
Funktsionaalse lugemise näidisülesanne. Foto: Haridusministeerium

“Inimeste oskuste kaardistamine toimub taustaküsimustiku ja eri keeleliste, matemaatiliste ja muude eluliste ülesannete abil. Oluline on aga mõista, et tegu on siiski uuringu, mitte kontrolltöö või eksamiga. Kellelegi hindeid ei panda, saadud vastused üldistame analüüsi käigus ja andmeid hoiame rangelt konfidentsiaalsena,” ütles statistikaameti peadirektor Urmet Lee.

Septembrist aprillini küsitleb statistikaamet juhusliku valimi alusel kuni 13 000 inimest vanuses 16–65 aastat. Iga valimisse sattunud inimene on unikaalne, sest esindab vanuse, soo, elukoha, hariduse või muude parameetrite järgi teisi endasarnaseid Eesti elanikke. “Seega panen südamele, et kui saad kutse uuringus osaleda, tee seda kindlasti. Sinu panus on väga oluline,” rõhutas Lee.

Matemaatilise kirjaoskuse näidisülesanne.
Matemaatilise kirjaoskuse näidisülesanne. Foto: Haridusministeerium

2021. aasta suvel toimus 2018–2023 prooviuuring 1500 inimesega, kes aitasid lihvida küsimustikku ja katsetasid ülesandeid. “Hoolimata keerulisest epidemioloogilisest olukorrast sai Eesti prooviuuringuga väga hästi hakkama. Täname kõiki, kes prooviuuringus osalesid ja tegid seega põhiuuringu korraldamise võimalikuks,” lisas statistikaameti peadirektor.

Uuringus osaleb 32 riiki ning kõikjal mõõdetakse täiskasvanute funktsionaalset lugemisoskust, matemaatilist kirjaoskust ja probleemilahendusoskust tehnoloogiarikkas keskkonnas ning selle kõrval ka lugemise ja arvutamise baasoskusi. Tulemused avalikustatakse 2024. aasta lõpus.

Tehnoloogiarikkas keskkonnas probleemilahendusoskuse näidisülesanne.
Tehnoloogiarikkas keskkonnas probleemilahendusoskuse näidisülesanne. Foto: Haridusministeerium
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles